IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 15 януари

08:11 | 15.01.07 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 15 януари
Нов удар върху износа на месо и мляко в ЕС
в. Сега

Почти половината от шейсетте мандри и колбасарски цехове, на които Брюксел позволи да продължат да изнасят за ЕС, ще бъдат отрязани от общия пазар, предположи вчера за "Сега" шефът на Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС) доц. Жеко Байчев. Регионалните директори на ветеринарни служби вече са му докладвали, че заради лоша хигиена 30 от въпросните предприятия няма да могат да преминат предстоящия тест на Еврокомисията.

Борисов склонен да размени 16% от софийското парно
в. Сега

Бойко Борисов заяви по БНР вчера, че е склонен Столичната община да стане миноритарен собственик на "Топлофикация София", продавайки акции на държавата срещу дълга на дружеството към "Булгаргаз". Това според него е един от вариантите за решаване на кризата, наред със старата му идея дружеството да се раздели и само топлопроводите да останат общински, а ТЕЦ-овете да отидат в държавата.

Идеята държавата да стане мажоритарен собственик на столичното парно всъщност бе лансирана от Румен Овчаров още през август м.г. Тогава той се закани да накара "Булгаргаз" да поиска обявяване на топлофикацията в несъстоятелност с цел да размени дълга за природен газ от близо 100 млн. лв. срещу 58% собственост на общината. Ако Борисов сега действително мисли да размени дълг само срещу част от собствеността, той ще трябва да отстъпи 16% от акциите. За тази цел обаче трябва съгласието на общинския съвет.

Батак става ски център
в. Стандарт

Батак да се превърне в един от водещите ни ски центрове. Това предвижда проект на местната община и сдружението за малък и среден бизнес. Програмата вече е подписана от министър Румен Овчаров, като 75% от средствата в размер на 25 хил. евро за изготвянето й идват от Европейския съюз. В проекта е записано да се изградят ски писти и ски лифтове в курорта Цигов чарк и по-конкретно в местността Остри връх. До няколко години тази програма трябва да бъде реализирана, каза кметът на Батак Петър Паунов. Така градът ще затвори цикъла за целогодишен туризъм, тъй като през лятото на местния язовир вече има множество атракции.

Глобата за нелегални работници ще е 20 хил. лв.
в. Дневник

Главната инспекция по труда (ГИТ) ще санкционира с 20 хил. лв. всеки работодател, наел чужденец без разрешително за работа. Отделно и нелегалните работници ще плащат глоба от 5 хил. лв., съобщи изпълнителният директор на трудовата инспекция Тотю Младенов. С влизането на България в ЕС и превръщането й във външна граница на съюза контролът над нелегалните работници от трети страни става приоритет за агенцията и ще е много строг, каза Младенов. Той припомни, че за да работи в България, чужденецът трябва да има разрешение, издадено от Агенцията по заетостта.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:36 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още