IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

От НЕК обещаха, че няма да има режим на тока

От „Софийска вода“ пък днес се похвалиха, че водата в столицата е с отлично качество

18:31 | 11.01.07 г.
Автор - снимка
Създател
От НЕК обещаха, че няма да има режим на тока

След спирането на 3 и 4 блокове на АЕЦ Козлодуй електроенергийната система на страната разполага с достатъчно електропроизводствени мощности, за да осигури нормалното електрозахранване на консуматорите в страната и няма да се допусне режим на тока, заявиха днес от НЕК ЕАД.

От компанията съобщиха още, че язовирите, които стопанисват, разполагат с достатъчно количество вода както за питейни нужди и напояване, така и за поддържане на мощностния електроенергиен баланс на страната. Тоест през лятото няма да се наложи режим на водата.

Според информация на Министерство на околната среда и водите в момента има тенденция за намаляване на обема на язовирите, която ако се запази, може да се стигне до нарушаване на нормалния воден баланс. Прогнозите за времето показват, че до зимата ще продължи да е мека и суха, но през пролетта пък се очакват валежи, които щели да компенсират липсата на обилно снеготопене и така или иначе язовирите ще се запълнят и най-вероятно няма да има водна криза.

От „Софийска вода“ пък днес се похвалиха, че водата в столицата е с отлично качество. Това са показали изследвани 65 проби от 38 софийски района, а изводът за добрите качествени показатели произлиза от това, са покрити изискванията в Наредба № 9 на Министерството на околната среда и водите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:54 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още