IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Разширяват производството на вино в Карлово с инвестиция от 4,5 млн. евро

Винарска изба "Розова долина" очаква от тазгодишната реколта да се произведат около 42 000 бутилки

10:16 | 11.01.07 г.
Автор - снимка
Създател
Разширяват производството на вино в Карлово с инвестиция от 4,5 млн. евро

Повече от два пъти планира да увеличи площта на лозята си карловската винарска изба „Розова долина”. Сега тя отглежда 450 дка собствени лозя в землището на с. Московец, но смята те да нараснат на 1000 дка. Инвестицията е на стойност 4,5 милиона евро, съобщи председателят на Надзорния съвет на избата Бранимир Ботев.

В масивите растат основно три от най-прочутите сортове грозде в света. Това са най-скъпият сорт за производство на бяло вино – елзаски гевюртцтраминер, най-редкият клон на сорта шардоне – мускаде – и прочутият мускат отонел. Тук вирее на 110 дка и местният български сорт – червен карловски мискет, от който се произвежда известното трапезно бяло вино.

Очаква се от тазгодишната реколта да се произведат около 42 000 бутилки вино от първите три сорта грозде, като почти цялото количество вече е заявено от големи хотели и ресторанти, съобщи Бранимир Ботев.

В избата вече работи голяма част от новата италианска хладилна инсталация, закупена миналата година, каза още той. Доставени са изцяло нови вакуумни преси и съдове за бутиково отлежаване на виното. Съдовете са с капацитет от 7,5 до 15 тона. Закупени са и много бъчви, направени само от български дъб. Счита се, че това дърво е най-доброто за отлежаване на ракии.

Избата спечели през миналото лято максималната мярка по програма САПАРД за изграждане на нови мощности. Първоначалният размер на вложените средства е 3 милиона лева, с възможност да нарасне до 6 милиона лева.

Проектът бе свързан с цялостното обновяване на техниката и използваните ферментатори. Инвестицията трябва да се приложи до две години и ще бъде сред най-големите в региона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:06 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още