IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Свилоза планира да изгради завод за хартия за 200 млн. евро

„Евентуалното изграждане на такава фабрика не касае само България, но и Балканския полуостров“, заяви Красимир Дачев, председател на СД на дружеството

14:37 | 10.01.07 г.
Красимир Дачев. Снимка: Investor.bg
Красимир Дачев. Снимка: Investor.bg

Свилоза АД-Свищов планира изграждането на предприятие за производство на хартия. Това заяви вчера Красимир Дачев, председател на Съвета на директорите на дружеството, по време на пресконференция в Свищов.

Според Дачев за изграждането на предприятието ще са необходими инвестиции в размер на 150-200 млн. евро като по негови думи вече има много сериозен интерес за финансирането на проекта от международни финансови институции. Планът за изграждането на завода ще е готов до края на годината.

Евентуалното изграждане на такава фабрика не касае само България, но и Балканския полуостров“, заяви Дачев. Според него на целия Балкански полуостров има недостиг на хартия и хартиени продукти, като новата фабрика ще произвежда около 500 хил. тона хартия годишно.

Страните от Балканския полуостров ползват от 5 до 7 пъти по-малко хартия на глава от населението, отколкото страните от ЕС. Годишното потребление на хартия у нас е от 25 до 40 килограма на човек, докато в Чехия и Германия потреблението е около 200-250 кг на човек. В САЩ човек от населението потребява 350 килограма.

Фабриката ще се базира основно на отпадъчната хартия, която ще се получава при разделното събиране на отпадъците. Според Дачев в бъдеще, когато разделното събиране на отпадъците се наложи в България, отпадъчната хартия няма да има къде да се реализира у нас, като тя и в момента се изнася зад граница.

В общо 15 сделки днес се изтъргуваха общо 324 права, даващи право в увеличението на капитала на Свилоза на цени между 14,50 и 26 лв. за брой. Крайната дата за търговия с правата е 6 февруари 2007 г., а за записване на акциите от увеличението - 2 март 2007 г. Аукционът за неизползваните права ще се състои на 15 февруари 2007 г.

Днес 100 акции от капитала на Свилоза смениха своя собственик при средна цена от 8,51 лв., при което пазарната капитализация на дружеството се понижи с 12 на сто. Търсене има на ниво 7 лв., а предлагане – при цена 8,5 лв.

Свързани компании:

Свилоза АД отписано(3MZ)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още