IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 10 януари

07:32 | 10.01.07 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 10 януари
Данъчните оценки най-после тръгнаха
в. Сега
 
След като дни наред се оправдаваха със софтуерни проблеми, от вчера общинските данъчни служби из цялата страна започнаха да приемат молби за издаване на удостоверения за данъчни оценки за имоти.
 
"Всичко е наред, можете да получите удостоверението за 14, 7 или 3 дни срещу съответното заплащане", потвърдиха от столичните служби в Сердика, Лозенец, Подуене, Изгрев-Слатина, Овча купел, Красна поляна. Цените за услугата в София са според скоростта и са съответно 12, 18 или 24 лева. Единствено в район "Оборище" очакваха проблемът с издаването на оценки да бъде отстранен вчера следобед. Забавянето се получило, защото един софтуерен специалист обслужва три района.
 
Банско и Разлог изкараха багери срещу "Натура"
в. Дневник
 
С жива верига протестиращите срещу екомрежата "Натура 2000" от Разлог и Банско блокираха във вторник по обед пътя Симитли - Банско. Те се бяха "въоръжили" с около 200 камиони, автобуси и строителни машини.
 
По-рано през деня на извънредно заседание общинският съвет на Разлог прие искане от списъка за "Натура" да бъдат изключени всички зони в района с изключение на сега защитените национални паркове "Рила" и "Пирин" и резервата "Джинджирица". Заради инвеститорски интерес кметовете на с. Бачево и Годлево даже са поискали част от землищата да бъдат извадени от парк "Рила".
 
Засечки с вноса на стари коли от Холандия и Белгия
в. Сега
 
Българите, които след 1 януари внасят употребявани коли от Холандия и Белгия, може да ударят на камък с узаконяването им в България. Причината е, че КАТ вече прилага новите евростандарти, и за да регистрира автомобил, изисква описание по 51 показателя, научи "Сега". Амстердам и Брюксел нямат изискване тези данни да присъстват в документите на колите. Най-сигурна, защото е най-подробна, е документацията на возилата, доставяни от Германия, следвана от австрийските.
 
КРС прави пореден опит за спиране на тв конкурсите
в. Дневник
 
Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) обяви, че провеждането на обявените от Съвета за електронни медии (СЕМ) конкурси за аналогово наземно телевизионно разпръскване е в противоречие с европейските приоритети и ангажименти на България. Изявлението дойде дни след като медийният регулатор определи своите представители в експертните комисии по конкурсите. На извънредно заседание във вторник комисията реши, че нейни членове няма да участват в експертните групи.
 
В писмо до президента, председателя на Народното събрание, премиера и главния прокурор от КРС заявяват, че провеждането на конкурсите обезсмисля досегашните усилия на държавните институции за нормален преход към цифровизация.
 
"Кока-Кола" ще продължи да зарежда сама магазините в София
в. Дневник
 
Компанията за безалкохолни напитки "Кока-Кола ХБК България" има намерение да продължи сама да организира директните си доставки в София, след като нейните дистрибутори спряха да я обслужват. Това отговориха във вторник от компания на запитване на "Дневник". В момента компанията инвестира в собствен транспорт и в транспортни компании подизпълнители.
 
"Решението на "Кока-Кола" да осъществява доставките си директно на софийския пазар поради виновно неизпълнение на договорни задължения от страна на осем комисионера е окончателно", обявиха във вторник от компанията.
 
Храним Румъния
в. Стандарт
 
Румънски щурм изпразва магазините ни край Дунав. Комшиите купуват цели тенекии сирене и кашони с уиски и водка. Напливът е заради драстичната разлика в цените след влизането в Евросъюза на двете страни. Много от родните стоки са двойно по-евтини след ценовия скок от 1 януари в Румъния. Сега сиренето при съседите е 3 евро, докато у нас е 1,6.
 
Увеличение на евтините електроуреди
в. Новинар
 
Бялата и черната техника няма да поскъпват повече, цените са стабилизирани, съобщиха фирми, вносителки на електроуреди. Цените на техниката бяха повишени след въвеждането на екотакса. Фирмите плащат по 3% върху цената на уреда от 1 януари.
 
Според дружествата въвеждането на подобен налог било нормално, тъй като го имало и в страните от ЕС. Данъкът се ще се отрази най-много върху евтините стоки и оскъпяването при тях ще бъде най-голямо, казаха от бранша. Търсенето на бяла и черна техника е било засилено преди Нова година. Най-много се търсели цифрови апарати, плазмени телевизори, висок клас любителски камери и мобилни телефони, коментираха продавачи. 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:47 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още