IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Американска компания ще придобие контрол над Енергия АД-Търговище

Окончателните финансови параметри на сделката ще бъдат определени след извършването на допълнителни финансови анализи и изравнявания

17:04 | 09.01.07 г.
Автор - снимка
Създател
Американска компания ще придобие контрол над Енергия АД-Търговище
Дружеството Енергия 97 АД-Търговище, което притежава мажоритарен пакет (63,6%) в капитала на Енергия АД, и Енергия консулт ЕАД-София, миноритарен акционер (25,11%) в същото, са постигнали договореност с EnerSys Holdings (Luxembourg) Sarl-Люксембург, за продажба на притежаваните от тях акции от капитала на дружеството, съобщава БФБ.

Окончателните финансови параметри на сделката ще бъдат определени след извършването на допълнителни финансови анализи и изравнявания, така, както е предвидено в подписания договор, допълват от дружеството.

Съществено и неотменимо условие за приключване на сделката е издаване на разрешение от Комисията за защита на конкуренцията за допускане на концентрация на стопанска дейност.

Непосредствено след подписването на договора EnerSys Holdings възнамерява да започне и преговори за сключване на договор за съвместно управление на притежаваните акции в Енергия АД както със страните по договора, така и с други акционери в компанията, чиято цел основно би била съхраняването на актуалното състояние на дружеството до окончателното приключване на сделката.

EnerSys Holdings (Luxembourg) Sarl е 100% дъщерно дружество на американската EnerSys, публично дружество, чиито акции се търгуват на Нюйоркската фондова борса, c годишни продажби от 1,4 милиарда долара в САЩ.

EnerSys, работеща в областта на системите за акумулиране и съхранение на енергия за индустриални цели, е производител и дистрибутор на акумулаторни и тягови батерии, зареждащи устройства, енергийно оборудване и аксесоари за батерии и има клиенти в цял свят.

Тяговите батерии се използват за електрокари и други стопански машини, захранвани с електричество. Акумулаторните батерии се използват в телекомуникациите, комуналните услуги, за доставка на енергия, при която не е допустимо прекъсване, както и в много други сфери, изискващи наличието на резервни източници на енергия. Дружеството предоставя и следпродажбени и клиентски услуги в над 100 страни посредством своите продажбени и обслужващи центрове.

Нетната неконсолидирана печалба за деветмесечието на Енергия АД се понижава с 65 на сто до 190 хил. лв., докато нетните приходи от продажби на продукция бележат ръст от 20% до 20,635 млн. лв.

Основният капитал на Енергия е 355 хил. лв., а собственият е 11,506 млн. лв. Активите на предприятието към 30 септември са 21,56 млн. лв.

Днес акциите на дружеството поскъпнаха с 11,97% до средна цена от 62,41 лева при обем от 709 акции. За последните 12 месеца книжата на компанията са се повишили над 6,5 пъти.

Свързани компании:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:39 | 08.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още