IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Счетоводни проблеми заради новите данъчни промени

Част от дейността на фирмите е блокирана заради бланката-образец на новите фактури, която беше разпространена в последния работен ден на 2006

12:59 | 09.01.07 г.
Автор - снимка
Създател
Счетоводни проблеми заради новите данъчни промени

Работата на много варненски фирми е затруднена още от началото на годината. При извършване и отчитане на сделки пречка се явява новият Закон за данъка за добавена стойност (ЗДДС). Нормативният акт беше факт още през месец август 2006 г., но правилниците за приложението му - обнародвани едва в края на годината. Това съобщи за Investor.bg Галина Димитрова – експерт-счетоводител от Варна.

Сделките от началото на тази година са блокирани заради бланката-образец на новите фактури, която беше разпространена в последния работен ден на миналата година. Опасенията са, че някои от промените в ЗДДС все още предстоят. Повечето счетоводители в града са в паника, а сред неясните им очаквания са и нови бланки през февруари.

Това е причината по-малките фирми да връщат клиентите, които искат да им бъде издадена фактура със съвета да се отбият при тях през февруари. Но онези, които трябва да отчитат проекти през този месец, имат проблем с това как да оформят счетоводно документите.

Недоизяснено остава и приложението на ЗДДС в туристическите пакети. Така например от 1 януари 2007 г. трябва да се облагат със 7% нощувката, храната и трансферът на чуждестранния турист. В офертата “Ол инклузив” обаче освен тези услуги влизат и други – анимация, различни спортни занимания и екстрите на плажа, които би трябвало да се облагат с 20%. Счетоводното гадаене в момента е как те да бъдат отделени от общия предплатен пакет. Особено ако договорите с чуждите туроператори са сключени още през октомври 2006 г.

В закона не е предвиден и референтен срок за коригиране на грешки, без санкции.

Финансистите са категорични, че счетоводните фирми ще бъдат глобявани, защото неясноти около промените има не само в ЗДДС, но и в Закона за корпоративното подоходно облагане и в Закона за облагане доходите на физическите лица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още