IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 6 януари

Искаме 1 милиард евро за АЕЦ “Козлодуй”

09:23 | 06.01.07 г.
Преглед на печата за 6 януари
Искаме 1 милиард евро за АЕЦ “Козлодуй”
 
в. Стандарт
 
Милиард евро компенсации ще търсим за затварянето на четирите малки реактора на АЕЦ "Козлодуй". Това обяви министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров пред БНР. Досега договорената сума с Европейската комисия за предсрочното спиране на четирите блока е малко над 300 млн. евро.Паралелно с исканията за компенсации ще се водят и разговори за пускането на III и IV блок. Двата 440-мегаватови реактора бяха спрени преди 5 дни, вечерта на 31 декември 2006 г., както е договорено с Еврокомисията. Министър Овчаров обяви, че вече е обсъдил темата с еврокомисаря по енергетиката Андрис Пиебалгс. От негова страна няма категорична позиция за III и IV блок, но има такава за развитието на ядрената енергетика, коментира министърът.
 
Бум в търсенето на българи от компании в чужбина
 
в. Дневник
 
Още в първите дни на европейското членство на България десетки чужди компании заляха агенциите за подбор на персонал с обяви за работа. Това съобщиха представители на HR гилдията. Най-много предложения са постъпили от Чехия, Полша, Унгария и Словакия. За разлика от повечето западноевропейски държави те оставиха трудовия си пазар отворен за кандидати от България. Засега чуждестранните фирми търсят най-вече инженери от всички специалности, компютърни специалисти и квалифицирани работници, които могат да работят на машини и с техника в различни производства. Свободни места има също и за общи работници в строителството, казаха HR-и.
 
Паника заради нова предпазна евроклауза
 
в. Новинар
 
Предпазна европейска клауза заради млякото и месото отново заплашва България, прогнозираха експерти от Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС). Повод за опасенията е предстоящата проверка на ЕС по изпълнение на евростандартите в 34-те млекопреработвателни предприятия и в 16-те фабрики за преработка на месо, която се очаква в понеделник. Достатъчно е дори в едно от предприятията да има някакви несъответствия с изискванията на общността, за да се обяви рестрикция за целия бранш, казаха от НВМС. При налагане на предпазна клауза фабриките ще могат да търгуват в ЕС с български млечни и месни продукти, но като трета страна, а не като член на съюза. Право на износ ще имат само одобрените и лицензирани от Европейската комисия предприятия, но те няма да имат никакви облекчения при преминаване на границите и ще плащат вносни мита, както беше до края на миналата година.
 
Данъкът върху хазарта може да се вдигне още
 
в. Сега
 
Данъкът върху хазарта да се вдигне още и всичките приходи от налога да отиват за спорта, е решила тройната коалиция на последния си съвет преди Нова година. Това съобщи директорът на Българския спортен тотализатор Иван Иванов, който е присъствал на съвета. Правителственият пресцентър така и не съобщи официално какво е решението по въпроса.
Данъкът върху тото, лото игрите и залаганията върху спортни състезания бе вдигнат изненадващо от 8 на 10% в края на м.г. Налогът за бингото и лотарията остана 12%. Тези проценти са върху постъпленията от залози, а не само върху печалбата.
 
Млякото, месото и брашното поскъпнали спекулативно
 
в. Новинар
 
Млякото, брашното и месото са поскъпнали спекулативно през ноември миналата година съответно с 15%, 20% и повече от 50%, но държавата не е реагирала по никакъв начин. Това заяви вчера пред агенция "Фокус" шефът на Федерацията на потребителите Павел Кърлев. Затова според него е безсмислено да се създава комисия, която да регулира цените на пазара. Тя няма да ефективна, защото ценообразуването не може да се оспорва по никой закон, допълни Кърлев.
 
Цените на винетките са сбъркани
 
в. Сега
 
Освен че винетките за 2007 г. все още липсват на много от пунктовете за продажба в страната, техните цени са и сбъркани, сигнализираха вчера превозвачи. Годишният стикер за камионите с българска регистрация струва 950 лв. вместо 860 лв.
От тази година цените на винетките за превозни средства с българска и с чужда регистрация трябва да бъдат равни. В постановлението за цените, което излезе в последния брой на "Държавен вестник" за миналата година, цените наистина са еднакви с изключение на годишната винетка за камионите. За чужденци тя е 435 евро, докато за българи не е 860 лв., а 950 лв.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:41 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още