IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Гледат под лупа производителите на месо и мляко

Ще се проверяват сладове и системата за контрол при вноса и транзита на месни продукти

13:55 | 05.01.07 г.
Автор - снимка
Създател
Гледат под лупа производителите на месо и мляко

От 9 до 15 януари всички млекопреработвателни и месопреработвателни предприятия, които кандидатстват за одобрение да търгуват със страните членки на Европейската общност, ще бъдат проверени от българските ветеринарни власти, съобщиха от Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС).

От 22 януари до 2 февруари одобрените предприятия ще бъдат инспектирани и от мисия на FVO-Службата по храните и ветеринарните въпроси на ЕС.

Службата ще провери прилагането на законодателството на Европейския съюз от страна на производителите на месни и млечни продукти и съответния контрол от страна на НВМС.

От 15 до 26 януари 2007 г. с втора мисия на Службата по храните и ветеринарната дейност на ЕС ще се направи оценка за прилагане на системата за граничен контрол при вноса и транзита на продукти от животински произход и живи животни.

Мисията ще провери складови бази, митнически складове, одобрени предприятия за износ в страните членки на ЕС и неодобрени до този момент. Експертите от ЕК ще инспектират и проследяемостта на наличните суровини внесени до 1 януари 2007 г. от трети страни.

На 8 януари, понеделник изтича срокът за подаване на документи на предприятията, които ще кандидатстват за одобрение да търгуват със страните-членки на Европейската общност с месни и млечни продукти.

Към момента общият брой на фирмите за месо и мляко, които имат разрешение за износ в ЕС, е едва 61. Голяма част от производителите не успяха да покрият евроизискванията и не получиха одобрение за търговия в рамките на Общността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:26 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още