IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОЦК ще търси запаси на оловно-цинкови руди в страната

Сега оловно-цинков концентрат се внася от Русия, Сърбия, Полша и Турция, като едва 15 на сто от нужната суровина се добива у нас

10:35 | 05.01.07 г.
Автор - снимка
Създател
ОЦК ще търси запаси на оловно-цинкови руди в страната

До няколко години, след като започнат новите геоложки проучвания за рудни запаси в Родопите, Оловно-цинковият комплекс (ОЦК) в Кърджали трябва приоритетно да се захранва с концентрат от България. За тази цел собственикът му Интертръст-холдинг ще закупи и няколко рудници, съобщи неговият оперативен директор Петър Лещаров, цитиран от Dnes.bg.

Сега оловно-цинков концентрат се внася от Русия, Сърбия, Полша и Турция, като едва 15 на сто от нужната суровина се добива у нас.

Холдингът вече набира екип специалисти от системата на Горубсо, който трябва да проучи запасите от оловно-цинкови руди в страната. За последно такива сондажи са правени през 1985 година. Обсъжда се вариант за тази дейност да бъде поканена чуждестранна фирма, тъй като в България такава нямало.

ОЦК ще стане център, около който ще гравитират група рудодобивни предприятия. Засега към комплекса в Кърджали ще работят Горубсо - Мадан и Горубсо - Рудозем, уточни Петър Лещаров.

До момента няма сделки с акциите на Оловно-цинковия комплекс. Вчера книжата поскъпнаха с 2,28 на сто до средна цена 25,57 лв. при обем от 628 броя.

Свързани компании:

ОЦК АД /в несъстоятелност/(5OTZ)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:55 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още