IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Подписаха договора за приватизацията на България Ер

„Имаме за задача да вдигнем компанията на крака“, заяви изпълнителният директор на купувача - Балкан Хемус Груп

18:26 | 04.01.07 г.
Тодор Николов и Миролюб Панчев. Снимка: Investor.bg
Тодор Николов и Миролюб Панчев. Снимка: Investor.bg
Днес в Агенцията за приватизация (АП) беше подписан договорът за приватизацията на 99,99% от капитала на България Ер ЕАД, София между изпълнителните директори на държавната институция и Балкан Хемус Груп ЕАД – Тодор Николов и Миролюб Панчев.

През ноември Балкан Хемус Груп, което е 100% собственост на Химимпорт, бе одобрен от правителството за купувач на авиокомпанията след приватизационен конкурс, който приключи на 20 октомври, когато АП обяви класирането. На второ място в конкурса остана “Еър Уан България” ЕООД.

Държавата запазва т.нар. „златна акиция“, чрез която ще може да влияе върху важни за развитието на компанията решения.

Покупната цена за България Ер е 13 млн. лв., а инвестиционната програма през първите пет години е за 82,1 млн. евро, като от тях 65,85 млн. евро ще бъдат вложени приоритетно през следващите две години.

Съгласно договора в срок от 3 месеца след приключване на сделката купувачът трябва да внесе сума в размер на 20 млн. лева, преставляващи невнесената част от записания капитал на дружеството.

Също така за срок от 5 години Балкан Хемус Груп трябва да осигури 36 нови дестинации и 164 нови честоти за обслужване на редовните въздушни линии.

Според Миролюб Панчев в близкото бъдеще купувачът предвижда сливането между Хемус Ер и България Ер.

Имаме за задача да вдигнем компанията на крака“, заяви Панчев.

През ноември стана ясно, че България Ер е започнала преговори с Ербъс и Боинг за закупуването на чисто нови машини, с които да бъде подновен авиопаркът на компанията. В краткосрочен план се планира да бъдат осигурени между 10 и 15 самолета, а в дългосрочен - до 25.

Свързани компании:

Химимпорт АД(CHIM)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:42 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още