IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Книжата на Монбат бяха официално представени от БФБ

В балканския регион нямаме сериозна конкуренция, особено що се отнася до външните пазари, заяви Атанас Бобоков, председател на УС на компанията

11:06 | 03.01.07 г.
Автор - снимка
Създател
Книжата на Монбат бяха официално представени от БФБ

Акциите на Монбат АД бяха официално представени на инвеститорите и медиите днес с традиционно мероприятие, организирано от Българска фондова борса – София. Книжата на производителя на акумулатори от днес се търгуват на сегмент „Б“ на официалния пазар на борсата.

Монбат държи пазарен дял от около 40% на българския пазар, като нямаме амбиции да го увеличаваме на всяка цена. Компанията е предимно експортно ориентирана и залагаме основно на пазара в Западна Европа, особено с оглед членството на България в Европейския съюз. Цените, на които Монбат продава продукцията си на вътрешния и на външния пазар, са почти идентични, което значително допринася за нашата конкурентноспособност в чужбина“, заяви Атанас Бобоков, председател на Управителния съвет на компанията.

В балканския регион нямаме сериозна конкуренция, особено що се отнася до външните пазари. Гърция и Македония нямат свои производители, а Сърбия разполага с едно подобно предприятие, което не е конкурентноспособно. В Румъния също има един по-голям производител на акумулатори, който е ориентиран основно към вътрешния пазар, подобно на турските производители“, каза още Бобоков.

По думите му дружеството очаква за 2006 година година приходи от продажби в размер на 79 млн. лв. спрямо 47 млн. лв. за 2005, а прогнозираната печалба превишава малко над два пъти миналогодишната, която възлиза на 3,44 млн. лв.

"Производствените капацитети на предприятието са заети изцяло към момента. С евентуалното придобиване на Старт ЕООД те ще достигнат 2,5 млн. акумулатора годишно“, добави Бобоков.

Директор за връзки с инвеститорите на Монбат ще бъде Даниела Пеева, председател на УС на Асоциацията на директорите за връзки с инвеститорите (АДВИБ). „Радвам се че търговията с акциите на дружеството стартира в първия работен ден от новата година, която е и първа за страната ни в Европейския съюз. Надявам се това да е добър знак“, заяви Пеева.

На 17 ноември Монбат предложи 4,7 млн. акции, или 24,1% от капитала си, и набра 32,67 млн. лв. Публичното предлагане се извърши при определяне на цената на изпълнение и алокиране на количеството продавани акции на основата на класиране на подадените от инвеститорите поръчки (т. нар. “букбилдинг”, от англ. „book-building”), като цената на акция бе 6,95 лв.

От началото на днешната търговска сесия до момента по позицията бяха прехвърлени близо 300 хил. акции на средна цена от 9,70 лв. Оферти има на нива от 9,11 лв. „купува“ и 9,45 лв. „продава“.

Свързани компании:

Монбат АД(MONB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още