IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 3 януари

08:47 | 03.01.07 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 3 януари
Еврочленството доведе до нови проблеми по границите
в. Сега

Голяма навалица се струпа по границите с Гърция и Румъния, които от 1 януари 2007 г. вече са вътрешни. На ГКПП Кулата не пускаха възрастни хора, върху чиито документи пише само на български "безсрочен", тъй като гърците не можеха да прочетат надписа. На Дунав мост имаше задръстване, защото обработката на документите се забави. А на границата с Турция се образува километрична опашка от турски тирове, чиито шофьори се оказаха без транзитни визи. Заради въведения от България нов режим се наложи извънредно да се отвори консулството ни в Одрин, което да издаде необходимите визи.

Без режим на тока след спирането на два от блоковете на АЕЦ
в. Сега

Няма основание да очакваме режим на тока след спирането на 3-и и 4-и блок на АЕЦ "Козлодуй", съобщи шефът на Централното диспечерско управление към Националната електрическа компания (НЕК) Митю Христозов. Двата блока на централата бяха окончателно изключени от електроенергийната мрежа на страната два часа преди влизането на България в ЕС.

"Не мисля, че въпросът за спасяването на 3-и и 4-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е окончателно закрит, но аз не съм голям оптимист", заяви вчера докладчикът за България в европейския парламент Джефри ван Орден. По думите му ЕС е допуснал грешка, като е настоял за закриване на двата блока.

"Евроком" спира да излъчва програмите на "Диема вижън"
в. Дневник

Кабелният оператор "Евроком" спира излъчването на програмата на седемте телевизионни канала, разпространявани от "Диема вижън", съобщи за "Дневник" изпълнителният директор на компанията - собственик на каналите, "Ъпейс медиа" (Apace Media) Анатоли Белчев. По думите му причина за изключването на "Диема", "Диема 2", "Диема плюс", "Диема фемили" и "Диема екстра" и музикалните ММ и ММ2 от предлагания от "Евроком" пакет е неподновяване на годишния договор между двете компании, който е изтекъл в края на 2006 г.

"Въпреки че водим преговори с "Евроком" от около два месеца, до ново подписване на споразумение не се стигна, явно те не приемат изпратената от нас оферта и съответно нямат право да излъчват нашите програми", каза Белчев. От "Евроком" не отрекоха новината, но отказаха да коментират по телефона.

Овчаров заклати и стола на Станишев
в. Новинар

Станишев и ръководството на партията все още не са се дистанцирали от министър Румен Овчаров за топлата му връзка с Вальо Топлото и това ще има неприятни последствия за премиера, който е отговорен за поведението на министрите си. Това заяви в интервю за "Новинар" членът на Висшия партиен съвет Илия Божинов. Божинов твърди, че Овчаров се е превърнал в аналог на Мистър 10% от кабинета Костов - Александър Божков, който обаче тогава поне е бил уволнен.

Водата поскъпна, ракията - засега не
в. Стандарт
Осъмнахме в Евросъюза с нови цени на водата. Хората в пет града - Пловдив, Ловеч, Троян, Берковица и Брезник, ще плащат с двайсетина стотинки повече за кубик на ВиК дружествата. От пролетта сметките ще се вдигнат в цялата страна. Търговците на минерална вода първи повлякоха крак. "Девин" от 1,5 литра вече се продава за 60 ст. вместо за 50. За сметка на това ракията държи цени от преди влизането ни в Европа. Уискито също не мръдна, въпреки че паднаха митата за вноса му.
От Нова година ни сурвакаха с нови цени на бензина. А 95 от 1,63-1,65 за литър стигна до 1,76-1,78 лв. Дизелът пък се вдигна от 1,60 на 1,72 лева. Горивата поскъпват заради по-високия акциз. Очакваният ценови шок за основните храни засега ни подмина за разлика от Румъния.

В Русе се водят 350 дела заради инвестиционни бонове
в. Дневник

Асоциацията на пострадалите в масовата приватизация изпълни задачата си и хората с откраднати инвестиционни бонове вече получават обезщетения за това, но ще се продължи работата по разкриването на криминалните основи на извършеното престъпление. Това съобщи в края на миналата седмица секретарят на асоциацията доц. Веселин Григоров. Той допълни, че данните, които са натрупани, дават основание да се твърди, че кражбата е била добре планирана, като в нея са участвали и държавни служители. "Боновете са били употребени за приватизационни сделки, които не са минавали през борсата. Според българското законодателство, ако по такива сделки се установи, че са в нарушение на закона, е възможно развалянето им и връщане на имуществото на държавата", каза Григоров. На практика в дунавския град има задействани 350 дела.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:06 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още