IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 30 декември

10:36 | 30.12.06 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 30 декември
Акцизна сурвачка за ЧНГ - бензинът поскъпва с 12 ст.
в. Сега
 
Най-масово използвани горива за автомобили у нас - бензин А95 и дизел, ще поскъпнат в мига, в който в цяла България ще гърмят фойерверките по повод влизането в Евросъюза. От 0.00 часа на 1 януари 2007 г. най-големите вериги бензиностанции у нас - "Петрол", "ЛУКойл", ОМВ и "Шел", ще превключат на новите цени, които са с 12.6 ст. на литър по-високи заради новия акциз.
 
Втора Коледа за банките
в. Стандарт
 
Втора Коледа зарадва банките с влизането ни в Евросъюза. 560 милиона лева на фирмите останаха в трезорите в последния работен ден на 2006 г. Парите са блокирани поне за седмица в ДДС сметките, които се закриват от 1 януари по искане на ЕС. Така компаниите не могат да ги използват за разплащане с клиенти. В същото време банките ще ги завъртят и ще спечелят.
 
Само строителите на вили извън регистъра
в. Сега
 
В регистъра на строителите не е задължително да се вписват изпълнителите на жилищни и смесени сгради с ниско застрояване и на вилни сгради. Регистрацията няма да е задължителна за лица или фирми, които правят реконструкции или основни ремонти. Това предвижда новият Закон за камарата на строителите, който беше публикуван във вчерашния "Държавен вестник".
 
Според нормативната уредба регистрацията на фирмите и лицата, които се занимават със строителство, вече става задължителна. В срок от една година от публикуването на закона те трябва да се впишат в Централен професионален регистър на строителя. Базата данни ще се води от чисто нова структура - Камара на строителите, чието седалище ще е в София, но ще има и областни структури.
 
Има проблеми с договора за ремонт на вертолетите Ми-17 и Ми-24
в. Дневник
 
Министърът на отбраната Веселин Близнаков каза пред журналисти, че на този етап проблемите с договора с "Елбит системс" за ремонт и модернизация на вертолетите Ми-17 и Ми-24 са много сериозни. Министърът коментира темата след вчерашната си среща с президента на израелската компания и други представители на ръководството.
 
Президентът на "Елбит" е бил поканен с писмо от военния министър, защото Близнаков е искал да информира за неизпълнението на сроковете на най-високо ниво. Отчетохме наличието на сериозни затруднения в спазването на графиците в договора, посочи министър Близнаков. Договорено е било след празниците да има друга среща, но на експертно ниво, на която да се отчете кои са основните проблеми и да се направи много сериозен анализ до каква степен е възможно спазването на графика или трябва да бъдат преразгледани клаузи, или договора като цяло.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:09 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още