IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Центърът за обработка на отпадъци в Карлово ще заработи до 2 месеца

Жителите на общината ще плащат с леко повишение такса смет през 2007 г.

16:22 | 28.12.06 г.
Автор - снимка
Създател
Центърът за обработка на отпадъци в Карлово ще заработи до 2 месеца

Центърът за първична обработка на разделно събрани отпадъци край Карлово ще заработи до месец – два, прогнозира ресорният заместник-кмет Рустем Мурад. В него ще става раздробяването и първичната обработка на събраните отделно ненужни предмети от хартия, пластмаса и стъкло. Очаква се до Нова година да бъде подписан акт 15 на съоръжението и да приключи монтажът на необходимата техника. В центъра ще работят различни преси и дробилни машини за пластмасовите отпадъци, които ще се обслужват от неквалифицирани работници.

Изграждането на центъра стана по проект на общината, спечелен пред екоминистерството и финансиран с около 1 милион лева от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда. Той се намира южно от града в непосредствена близост до модерното депо за твърди битови отпадъци. След първичната й обработка разделно събраната смет се изкупува по договори със специализирани фирми, които произвеждат от нея рециклирани изделия.

Предвижда се догодина проектът за разделно сметосъбиране, който се разработва в Карлово от години, да се разшири с още селища. След общинския център в проекта ще бъдат включени кметствата на самостоятелен бюджет – Баня, Розино, Калофер, Клисура и някои по-големи села като Васил Левски и Каравелово. Тъй като не достигат средства за купуването на допълнителни бройки от специалните негорливи контейнери за стъкло, хартия и пластмаса, на домакинствата ще бъдат раздавани разноцветни чували за отделните видове отпадъци.

Жителите на общината ще плащат с леко повишение такса смет през 2007 г. С 0,25 промила се повишава местният данък, което прави средно с 4-5 лв увеличение на семейство. Планираните приходи за годината са 1 654 000 лв. Със събраните допълнително средства ще се купят още 250 контейнера тип „бобър”, 400 кофи и 3 сметосъбирачни машини на старо, с които да се подобри събирането и извозването на отпадъците в общината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:28 | 06.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още