IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Орешарски: Очакваме инфлацията да се понижи до 4,4% догодина

Предвиденият бюджетен излишък за следващата година е 2% от БВП

17:12 | 22.12.06 г.
Автор - снимка
Създател
Орешарски: Очакваме инфлацията да се понижи до 4,4% догодина
Инфлацията за тази година вероятно ще бъде малко под 6,9%, а за следващата година прогнозираме понижение до 4,4%. Това заяви министърът на финансите Пламен Орешарски на заключителна пресконференция днес, на която бяха обобщени бюджетната и данъчната политика за изтеклата година и бяха очертани насоките за 2007 г.

„Изминалата година бе една от най-трудните за финансовото министерство от началото на прехода. Преди година, когато бе приет бюджетът за 2006 г. си поставихме няколко основни цели. Сред тях бяха съхранението и развитието на макроикономическата стабилност, ускоряването на икономическия растеж, ефективната подготовка за членството на България в Европейския съюз и преодоляването на щетите от наводненията. Считам, че тези цели бяха изпълнени“, заяви Орешарски.

По думите му силно позитивно влияние са оказали намаляването на осигурителната тежест, увеличаването на необлагаемия минимум, стартът на реформите в приходните администрации, преструктурирането на цялата система на държавния финансов контрол, въвеждането на вътрешния одит в публичния сектор и изграждането на държавната финансова инспекция.

„Към днешна дата се очертава приходите от данъци да бъдат преизпълнени с над 12%. Такъв резултат не е постиган през последните няколко години. Това е заслуга най-вече на Националната агенция по приходите и техните усилия при изпълнение на новите функции. В същото време „загубите” от намалените осигуровки се оказаха по-малко от прогнозираните”, каза още финансовият министър.

Според Орешарски бюджетният излишък ще възлезе на 3,5% през тази година.

„Излишъкът бе необходим като реакция на дефицита по текущата сметка, който продължава да е най-сериозният проблем на страната в макроикономически план. Наличието на дефицит по текущата сметка е нормално за бързоразвиваща се икономика, но в случая сме притеснени от големия му размер. Стабилизирането на текущия баланс ще остане основното предизвикателство пред фискалната политика и през следващите години“, каза още министърът.

Като успешно приключени задачи Пламен Орешарски определи и окончателното приемане на Бюджет 2007 от Народното събрание, както и приключването на последния преглед по предпазното споразумение с МВФ. Министърът посочи, че се очаква през месец март догодина Бордът на директорите на Фонда да одобри изпълнението на предпазното ни споразумение.

Ръстът на брутния вътрешен продукт на страната за първите девет месеца на годината е в размер на 6,3%, като прогнозите на финансовото министерство са 2006 г. да приключи с икономически растеж от над 6 на сто.

Финансовият министър заяви, че се обсъжда използването на част от натрупания фискален резерв за предсрочно погасяване на част от външния дълг, чийто падеж предстои в краткосрочен план. Като евентуална възможност Орешарски посочи погасяването на остатъчния дълг към Международния валутен фонд.

„През следващата година отново се предвижда бюджетен излишък от 2% от БВП. Към тази цифра следва да се прибави и вноската на България в бюджета на Европейския съюз от 1,2% от БВП, която по същество е разход, но на практика има характера на излишък, тъй като няма да постъпи в местната икономика. Така нивото на излишъка ще се запази на приблизително същите нива, както и през тази година“, каза Орешарски.

„От 1 юли 2007 г. е предвидено увеличение от 10% на заплатите в бюджетния сектор. От средата на годината при фискална възможност може да се осъществи намаление на осигурителната тежест с нови 3%“, добави министърът.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още