IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще спират издаването на компенсаторки, за да се приключи с обезщетенията

Освободеният административен капацитет ще бъде използван за изпълнение на задачите, свързани с членството ни в ЕС

11:34 | 22.12.06 г.
Автор - снимка
Създател
Ще спират издаването на компенсаторки, за да се приключи с обезщетенията
Два месеца след влизането в сила на промените в Закона за сделките с компенсаторни инструменти (ЗСКИ) ще бъде прекратено издаването им, предвиждат предлаганите от правителството изменения и допълнения в закона, съобщиха от кабинета.

Целта е да се финализира процесът на обезщетяване по преписки, за които е изтекъл срокът за решаване, а административният капацитет да бъде използван за изпълнение на задачите, свързани с членството ни в ЕС.

Единствено в случаите, когато с влязло в сила съдебно решение е определен размерът на дължимото обезщетение, компенсаторни инструменти ще се издават и след този срок. Това ще трябва да стане в 30-дневен срок от датата на получаване за изпълнение на съдебното решение.

В Централния депозитар в момента са регистрирани и са в обращение компенсаторни инструменти с номинална стойност около 553 млн. лв. Най-много (349 млн. лв.) са поименните компенсационни бонове, издадени по Закона за собствеността и ползването на земеделските земи и по Закона за възстановяване на собствеността върху земите и горите от горския фонд. Компенсаторните записи, издавани по Закона за обезщетяване на собственици на одържавени имоти, са 155 млн. лв.

Промените в закона ще бъдат предложени за гласуване от Народното събрание и ще влязат в сила от деня на обнародването му в Държавен вестник.

Общо 66,22% от регистрираните в Централен депозитар 1,76 млрд. компенсаторни записи вече са използвани в различни приватизационни сделки.

До момента компенсаторните записи отбелязаха спад от 8,95% до 57,45 на сто от номинала, а поименните компенсационни бонове се обезцениха с 1,4 на сто до 54,21% от номинала.

Свързани компании:

Жилищни компенсаторни записи(BLKB)

Компенсаторни записи(BLKD)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:37 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още