IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очакваните инвестиции в пристанище Варна за 2007 г. са 12 млн. лв.

Очакваните приходи на пристанището за тази година са почти 40 милиона лева, а чистата печалба е малко над 2 милиона лева

17:55 | 21.12.06 г.
Автор - снимка
Създател
Очакваните инвестиции в пристанище Варна за 2007 г. са 12 млн. лв.
Пристанище Варна завършва годината с товарооборот от 8 милиона тона, съобщи изпълнителният директор на порта Данаил Папазов. Очакваните приходи на пристанището са почти 40 милиона лева, а чистата печалба е малко над 2 милиона лева.

Пристанището има амбициозна инвестиционна програма за следващата година. Ще започне изграждането на нов силоз за фосфорит. Предстои купуването на два 140-тонни крана и прахоуловител за насипни товари. По думите на Папазов инвестициите ще бъдат за над 12 млн. лева. Директорът на порта подчерта, че е особено доволен от вчерашното решение на Общинския съвет във Варна, с което започва процедура за изготвяне на документацията за новите терминали.

В сравнение с миналата година товарооборотът е намалял с около 400 000 тона. Това се дължи на пренасочването на товари към пристанище Бургас и на концесионирането на пристанище Балчик. Ръст от 11 на сто спрямо предходната година бележат обработените товари в контейнери.

1,45 млн. тона са обработените зърнени храни на пристанището през тази година, колкото са били и предната година. Насипните товари са общо над 5 милиона тона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още