IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Eurobank EFG придоби контрол върху над 91% от ДЗИ Банк

Eurobank EFG обявява намерението си да придобие 100% от акциите на банката и да продължи с отписването на ДЗИ Банк от БФБ

14:47 | 21.12.06 г.
Автор - снимка
Създател
Eurobank EFG придоби контрол върху над 91% от ДЗИ Банк
Eurobank EFG Group (Юробанк И Еф Джи груп) съобщи, че в резултат на допълнителни сделки с международни институционални инвеститори на Българска фондова борса придоби контрол върху 91,29% от ДЗИ Банк в България.

Съгласно българската регулаторна и законова рамка финансовата група Юробанк И Еф Джи предостави днес на Комисията за финансов надзор (КФН) необходимите промени към търговото си предложение.

На базата на тези изменения Eurobank EFG обявява своето намерение да придобие 100% от акциите на банката и да продължи с отписването на ДЗИ Банк от Българска фондова борса.

В БФБ-София АД е постъпил актуализиран проект на търгово предложение към акционерите на ТБ ДЗИ Банк АД, според който предложителят - Юробанк ЕФГ Холдинг (Люксембург) АД, притежава 45 645 554 акции, или 91,29 % от банката.

Броят на акциите, обект на търговото предложение, е 4 354 446 по цена за една акция от 8,31 лв. КФН все още не е взела отношение към предложението. Срокът на предложението ще е 28 дни, считано от деня, следващ датата на публикуване на предложението в два централни ежедневника.
 
Тъй като ЕФГ Юробанк Ергасиас АД, дружеството-майка на търговия предложител, контролира друга банка в България, а именно Българска Пощенска Банка АД, е вероятно да настъпи сливане между двете през 2007 г.

На 14 декември в две сделки бяха прехвърлени 37,13 млн. акции на ДЗИ Банк общо за 320 млн. лв., а на следващия ден още 8,77 млн. акции смениха своя собственик на средна цена от 8,25 лв., или за над 72 млн. лв.

Днес Съветът на директорите на БФБ-София АД е взел решение да постави под наблюдение емисията акции, издадена от ТБ ДЗИ Банк АД, за срок от един месец. Ако след изтичането на срока изискването на чл. 54, ал. 2, т. 4 от Правилника на борсата “най-малко 10 на сто емисията да е притежание на миноритарни акционери” не е спазено, той може да вземе решение за преместване на емитента на по-нисък пазарен сегмент.

Нека припомним, че с определение на съдия Еманоел Вардаров е допуснато обезпечение на бъдещ иск по искане на лица, претендиращи акционерни права спрямо капитала и имуществото на Тракиябанк АД, по-късно с наименование Росексимбанк АД и понастоящем ДЗИ Банк АД, както и за обезпечение на бъдещи искове за заплащане на дивиденти и мораторни лихви върху тях.

Допуснатите от съда обезпечителни мерки са запор върху 100% от акциите на ДЗИ Банк – 50 млн. обикновени поименни безналични акции с номинална стойност 1 лев всяка една, както и възбрана върху недвижими имоти, собственост на банката.

Юристите на финансовата институция изразяват становище, че постановеното определение в частта за налагане на запор върху всички акции на публично дружество няма аналог в историята на обезпечителното производство, граничи с абсурд и представлява изключително опасен прецедент по отношение на правната и финансова сигурност на борсовия и банковия пазар.

Свързани компании:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:06 | 06.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още