IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Отмениха запор на средства на БФБ, наложен заради съдебен иск към ДЗИ Банк

Еднодневният запор е бил вдигнат със съобщение на наложилия го частен съдебен изпълнител по искане на ищците

16:46 | 20.12.06 г.
Автор - снимка
Създател
Отмениха запор на средства на БФБ, наложен заради съдебен иск към ДЗИ Банк
Българска фондова борса – София АД съобщи, че на 18 декември 2006 г. е била запорирана оперативната й сметка в лева, открита и поддържана в Българска Пощенска Банка, до размера от 57,376 млн. лева.

Запорът е бил наложен със запорно съобщение на частен съдебен изпълнител с район на действие Велико Търново. Запорното съобщение е издадено на основание на определение за обезпечение на бъдещ иск по гражданско дело на Районен съд град Горна Оряховица. 

С определение на съдия Еманоел Вардаров е допуснато обезпечение на бъдещ иск по искане на лица, претендиращи акционерни права спрямо капитала и имуществото на Тракиябанк АД, по-късно с наименование Росексимбанк АД и понастоящем ДЗИ Банк АД, както и за обезпечение на бъдещи искове за заплащане на дивиденти и мораторни лихви върху тях.  

Допуснатите от съда обезпечителни мерки са запор върху 100% от акциите на ДЗИ Банк – 50 млн. обикновени поименни безналични акции с номинална стойност 1 лев всяка една, както и възбрана върху недвижими имоти, собственост на банката.

В определението на съда е описана подробно фактическата обстановка и представените писмени доказателства относно исканото обезпечение. Според съобщението на БФБ, нито един от посочените факти и писмени доказателства в определението не са свързани с Българска фондова борса – София АД, а изцяло се отнасят до ДЗИ Банк и свързаните с нея фирми.

Относно БФБ е налице пълна липса на причинно-следствена връзка, която да доведе до извода, че от представените факти следва ангажиране отговорността й и наличие на претенции спрямо борсата, допълват от институцията.

На 19 декември 2006 г. наложеният запор върху сметката на БФБ в Българска Пощенска Банка е бил вдигнат със съобщение на наложилия го частен съдебен изпълнител по искане на ищците.

Българска фондова борса счита, че наложеният върху сметката й запор представлява злоупотреба с право срещу нея от страна на ищците. От друга страна допускането на запор от районния съд в Горна Оряховица за сумата от 57 милиона лева без никакви писмени доказателства конкретно срещу БФБ и без определяне на гаранция съгласно изискванията на чл. 310 от ГПК показва незнание или злоупотреба със служебно положение и уронва престижа на съдебната власт.

От борсата считат, че допуснатото от съда обезпечение представлява изключително опасен прецедент, когато срещу единствения в България регулиран пазар на ценни книжа се предприемат действия, които блокират оперативната му дейност.

Според съобщението на институцията, искането, постановяването и изпълнението на такъв съдебен акт показва дълбоко непознаване на правната същност и ефекта на наложената обезпечителна мярка и може да доведе до пълен правен и финансов хаос и до оттегляне доверието на инвеститорите в търговията на борсата. Постановеният съдебен акт демонстрира пълното неразбиране и непознаване от страна на този съд на понятията „длъжник”, „имущество на длъжника”, на нормите на Закона за публично предлагане на ценни книжа и свързаното с него законодателство, продължава прессъобщението.

В допълнение към действителните вреди са нанесени и неимуществени вреди на борсата, заявяват от БФБ. В момента има засилен интерес и постоянно наблюдение от страна на чужди борси и борсови обединения относно потенциалната продажба на държавното участие в БФБ.

От борсата заявяват, че, след внимателен анализ на фактите и документите по случая, ще предприемат всички позволени от закона действия, за да запазят и защитят интересите на пазара, участниците в него и акционерите на БФБ.

В съобщение, публикувано на сайта на ДЗИ Банк, юристите на финансовата институция изразяват становище, че постановеното определение в частта за налагане на запор върху всички акции на публично дружество няма аналог в историята на обезпечителното производство, граничи с абсурд и представлява изключително опасен прецедент по отношение на правната и финансова сигурност на борсовия и банковия пазар.

По време на борсовата сесия на 14 декември Eurobank EFG купи над 74% от капитала на ДЗИ Банк за повече от 320 млн. лв., след което представи проект за търгово предложение към останалите акционери. Търговият предложител възнамерява да поиска отписване на ДЗИ Банк от регистъра на публичните дружества, воден от КФН.

Свързани компании:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:58 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още