IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Община Карлово ще се фокусира върху индустрията и високите технологии

Екип от специалисти разработи стратегия за развитие на общината

09:46 | 20.12.06 г.
Автор - снимка
Създател
Община Карлово ще се фокусира върху индустрията и високите технологии
Стратегия за развитието на община Карлово за периода 2007 – 2013 г. ще внесе в ОбС кметът Емил Кабаиванов. Документът включва 154 страници и е разпределен в 2 глави – анализ на социално-икономическото развитие на общината и стратегическо планиране в 2 дяла – приоритети и проекти.

Екип от специалисти разработи стратегията, след като през лятото ОбС прие плана за развитие на общината за същия период. Очаква се на януарската или февруарската сесия съветниците да я дискутират като втория основополагащ документ за развитие на района след плана.

Сред приоритетните мерки са създаването на благоприятна среда за развитие на индустрията, високотехнологичното производство и биотехнологиите чрез учредяване на регионално обединение на индустриалците, привличане на чужди инвестиции и доминиране на експортната продукция чрез изграждане на смесени предприятия.

Най-важният отрасъл за Карлово става туризмът, след като десетилетия на първо място бе тежката промишленост. За да стане туризмът водеща сфера, трябва да се повиши квалификацията на кадрите, заети в него, чрез обучение; местните обекти да станат по-атрактивни, да се повиши информационното осигуряване на туристите.

Малките и средни предприятия трябва да се развиват паралелно с квалификацията на човешките ресурси. Предвижда се разкриването на нови работни места чрез повишаване на заетостта и жизнения стандарт на хората. Трябва да се подобри пътната, ВиК, енергийната и комуникационната инфраструктура, е записано още в стратегията за развитие на общината.

Най-голям дял сред проектите заемат екологичните. Предвиждат се проектиране и изграждане на довеждащия колектор на градската пречиствателна станция и създаване на индустриален парк в Карлово. Сред приоритетните проекти на национално ниво е строежът на тунела Троян – Карлово, който да оживи местната икономика и да засили интереса към района. Заложени са още газификацията на общинския център, изграждането на язовир Падеш край с. Розино и на околовръстен път Анево – Карлово.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:52 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още