IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Бизнесът ще се въздържа от по-нататъшни отношения с Либия

Българската търговско-промишлена палата ще праща писма в подкрепа на каузата за невинността на българските медици до всички търговски палати по света

14:06 | 19.12.06 г.
Автор - снимка
Създател
Бизнесът ще се въздържа от по-нататъшни отношения с Либия

Българската търговско-промишлена палата (БТТП) изразява дълбокото си негодувание от произнесените от Либийския съд смъртни присъди за шестте български медицински сестри, се казва в изявление на председателя на палатата Божидар Божинов по повод обявената днес смъртна присъда за българките.

При така стеклите се обстоятелства БТПП заявява, че не може да продължи да насърчава българския бизнес за разширяване на икономическите контакти с Либия, тъй като не може да потвърди наличието на гаранции за сигурността на нашите фирми в Джамахирията.

Според официалната позиция на правителството относно днешното развитие на делото остро се осъжда и категорично се отхвърлят произнесените смъртни присъди. В становището на президента и премиера се отбелязва, че отново не са били взети предвид неоспоримите доказателства за невинността на медиците ни. Пренебрегната е и позицията на световната научна общност за причините и характера на епидемията от СПИН в Бенгази, като не са били отчетени и многобройните нарушения на човешките права на нашите сънародници.

Президентът Георги Първанов и премиерът Сергей Станишев определиха съдебния процес като напълно опорочен и призоваха либийските власти да се намесят незабавно и „в името на елементарната справедливост ускорено да преразгледат и отхвърлят абсурдните присъди и да освободят българските медици и палестинския лекар“.

Представителите на бизнеса се присъединиха към този апел, като смятат да изпратят писма в подкрепа на каузата за невинността на българските медици до всички търговски палати по света.

Още мнения и коментари по темата

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:49 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още