IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Многофункционални добавки свалят разхода на гориво до 5%

За 9 секунди клиентите на бензиностанциите похарчват по 2,98 лв. в търговските им обекти

18:58 | 13.12.06 г.
Многофункционални добавки свалят разхода на гориво до 5%

Разходът на бензин и дизелово гориво може да бъде намален до 5 процента. Това съобщи днес на пресконференция Борис Попчев, управител на пловдивската фирма АИБО-С ЕООД. Тя е единствената в страната компания с лиценз за производство на добавки за горива. А поводът бе провеждащата се днес в града конференция на тема „Перспективи при употребата на горива за дизелови двигатели. Дизелово гориво EN 590. Биодизел EN14214. Използване на добавки за дизелови горива“. В пресконференцията взеха участие професор д-р Петко Петков от университет „Професор д-р Асен Златаров“ - Бургас, както и доцент Ангел Станков от Русенски университет „Ангел Кънчев“.

По света се използват много добавки с различно предназначение. Ние обаче сме разработили многофункционални добавки, които са по джоба на масовия българи, заяви Борис Попчев. Те осигуряват по-добро изгаряне, по-добри смазващи свойства, по-тиха работа на двигателя, удължават живота на двигателя. Ефектът е видим, но той се влияе и от други фактори, каквито са състоянието на двигателя и начина на каране. Ако се шофира със скорост по-висока от 120 км. в час, ефектът намалява.

От Нова година метролози ще правят внезапни проверки по улици и шосета за емисията вредните газове, която изхвърлят автомобилите. Вече са закупени десет специализирани автомобила, съобщи Борис Попчев.

Пловдивската фирма сама разработва продуктите си. След това те минават тестове в специализираната лаборатория в университета в Бургас, която е под ръководството на професор Петков и най-накрая директно се изпитват върху двигатели за вътрешно горене в Русе. Добавките са разработени в две разфасовки – за 20 литра и за 50 литра гориво. Има варианти за дизелово гориво и за бензин. Няма опасност от предозиране, уверяват производителите. Цената на малката разфасовка е около 1,80 лв. Грамажът и цената на малката разфасовка съвсем не са направени произволно. АИБО-С са направили собствено маркетингово проучване за поведението на клиентите по бензиностанциите. Резултатите от него са наистина любопитни: до 9-тата секунда от престоя си покрай касите, клиентите похарчват средно по 2,98 лв. - за шоколади, сандвичи, цигари и други подобни. И рядко се задържат по-дълго или купуват нещо повече.

Добавките на горива ще придобиват все по-голямо значение, уверен е професор Петков. В момента от земята се извлича все по-некачествен нефт. В същото време двигателостроителите поставят все по-високи изисквания към качеството и екологичността на горивата. Този проблем може да се реши чрез добавките в горивата. Според единствения в страната професор по горива – Петков, все повече ще нараства и ролята на биогоривата. Много фирми в България вече инвестират в това, но нормативната уредба в България продължава да е неадекватна на новите потребности, смята професорът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още