IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евро - Финанс подаде първото заявление за маркет-мейкър на БФБ-София

Инвестиционният посредник ще поддържа ликвидна позицията на Евроинс, но без да получава възнаграждение от дружеството

17:45 | 13.12.06 г.
Автор - снимка
Създател
Евро - Финанс подаде първото заявление за маркет-мейкър на БФБ-София

ИП Евро - Финанс АД е подал заявление пред БФБ-София за регистрация на посредника като маркет-мейкър по позицията на Евроинс АД, като потвърждение от институцията се очаква до края на годината, съобщиха от дружеството.

Маркет-мейкър е борсов член или участник в търговията на неофициален пазар, който се е задължил да обезпечава минимална ликвидност посредством поддържане на котировки за емисия акции или облигации. Преди месец КФН одобри Приложение № 13 към Правилника на БФБ - „Правила за регистрация и извършване на дейност като маркет-мейкър”, като Евро – Финанс е първият посредник подал заявление за регистрация.

Минималният оборот за търговия, който ще трябва да поддържа посредникът по въпросната позиция, е 1000 броя в рамките на всяка сесия, а максималното отклонение на цените на котировките купува/продава е до 5 на сто.

От Евро - Финанс няма да получават възнаграждение от Евроинс, като ще извършват сделките за своя сметка и очакват да печелят от самите операции по позицията, заяви Симеон Петков, главен изпълнителен директор на Евро – Финанс.

Относно заемането на къси позиции от посредника считат, че основен проблем за въвеждането им е липсата на механизъм за заемането на ценни книжа, като най-удачно според Симеон Петков е с това да се натовари Централен депозитар.

От началото на годината Евроинс отбелязва увеличение на премийния приход от 25% на годишна база до 34 млн. лева, като за 2006 се очаква да бъде реализиран премиен приход от над 53 млн. лв.

Компанията обяви печалба за деветмесечието в размер на 1,32 млн. лева спрямо 279 хил. лева за същия период на миналата година. Основният капитал на застрахователното дружество е 7,5 млн. лв., като основен акционер е Старком Холдинг с дялово участие от 59,04%.

Днес книжата на Евроинс поскъпнаха с 0,38% до средна цена от 7,96 лв. при изтъргувани 860 броя. Оферти има на нива от 7,93 лв. „купува“ и 7,96 лв. „продава“.

Свързани компании:

ЗД Евроинс АД(5IC)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още