IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Фирмите за месо и мляко с разрешение за износ в ЕС са само 61

От тези предприятия 11 са птицекланици, които ще могат да изнасят продукцията си

17:38 | 12.12.06 г.
Автор - снимка
Създател
Фирмите за месо и мляко с разрешение за износ в ЕС са само 61

Общо 61 български предприятия в секторите месо и мляко, които в момента имат разрешение за износ в ЕС, ще запазят правото си да търгуват на Общия европейски пазар след 1 януари 2007 г. Това уточни генералният директор на Националната ветеринарномедицинска служба доц. Жеко Байчев по повод разпространена вчера по думите му неточна информация от агенция Ройтерс за решението на Постоянния комитет по хранителната верига и здравеопазване на животните.

От тези предприятия 11 са птицекланици, които ще могат да изнасят продукцията си, девет са производителите на червени меса, шест - месопреработвателни предприятия и 35 са млекопреработвателни.

Предприятията І-категория, които не са одобрени от ЕС, са 468 на брой.

Тези предприятия, първо трябва да получат гаранциите на НВМС, че отговарят на евроизискванията, след което ще бъдат проверени от мисии на ЕС преди да получат разрешително за експорт, заяви генералният директор на НВМС.

Доц. Жеко Байчев подчерта още, че преходните мерки са наложени заради констатацията при последната инспекция у нас от Службата по храни и ветеринарни въпроси затова, че някои месни и млечни предприятия не отговарят на необходимите стандарти на ЕС за безопасност на храните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:33 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още