IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Голям интерес към инвестиции във ветрогенератори в района на Търговище

Според специалисти областта е много подходяща за производство на ток от такива съоръжения

17:49 | 11.12.06 г.
Голям интерес към инвестиции във ветрогенератори в района на Търговище
Инвеститори проявяват голям интерес към изграждане на ветрогенератори в района на Омуртаг и Попово, съобщиха от общинските администрации. В Търговищко пък вече работят първите две съоръжения и се очаква те да станат повече.

В местността Калето над Омуртаг от няколко дни се върти и първата “перка”, инсталирана от русенска фирма. Пилонът е висок 50 метра, а диаметърът на ротора е 31 метра. Средно годишно се очаква ветрогенераторът да произвежда 615 мегаватчаса ток, който ще се продава в националната електрическа мрежа. Специална апаратура мери силата и постоянството на вятъра, обясни кметът на Омуртаг инж. Енвер Ахмед.

Четири български и една холандска фирма в момента правят обследване около селата Веренци, Красноселци и Първан край Омуртаг. Инвеститорите вече са купили частни терени, на които скоро ще монтират съоръженията за добив на ток.

Общината договаря със софийска фирма проект за осигуряване на средства за изследване на ветровете в цялата община. Ако данните отпреди 1989 г. се потвърдят, ще се окажем привлекателно място за инвестиращите във ветрогенератори”, каза кметът Ахмед. Според него по данни на фирми нов генератор струва между 300 и 400 хиляди лева, а втора употреба - между 40 и 50 хил. лева.

Месечната печалба от едно съоръжение е над 10 хил. лв., заяви още кметът и допълни, че според изискванията на ЕС 7% от електричеството, добивано в страната ни, трябва да бъде по тази технология. Засега обаче дялът е малко над нулата и затова се очаква финансиране по еврофондовете и преференциални условия за инвеститорите. Такива обещават и от общинската администрация на Омуртаг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още