IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

НЕК се възмути от покупката на ЦСКА

„Всеки може да си харчи парите за каквото иска, но не може да не си плаща задълженията“, подчертаха от НЕК, чийто най-голям длъжник е Кремиковци АД

16:03 | 08.12.06 г.
Автор - снимка
Създател
НЕК се възмути от покупката на ЦСКА

През последните месеци Кремиковци АД започна драстично да не спазва договорените срокове за погасяване на задълженията си към НЕК ЕАД, като дългът му не намалява съгласно предвидените в споразуменията темпове, съобщиха от електрическата компания.

Едновременно с това само преди броени дни средствата за масова информация съобщиха, че собственикът на Кремиковци АД Global Steel е придобил футболен клуб ЦСКА, което предизвика у нас най-голямо учудване, защото вместо да си оправя големите инвестиции в България и да няма задължения, той купува футболен отбор“, се казва още в съобщението на НЕК.

От компанията визират информацията за закупуването на клуба от индийския милиардер Прамод Митал, който е и председател на Надзорния съвет на Кремиковци АД. Металургичният комбинат от години е най-големият клиент на НЕК, като независимо от смяната на собствениците поддържа статута си и на най-големия й длъжник.

От НЕК уточниха за Investor.bg, че към понеделник (тъй като текат лихви по задълженията на компанията, а оттам и днес не са били направени преводи за погасяване на част от дълга) общите задължения на Кремиковци към дружеството ще възлизат на 91,15 млн. лв., от които 6 млн. лв. са просрочени задължения.

Според Кремиковци обаче сделката за ЦСКА, която все още не е приключила, няма нищо общо с тези дългове. „Не може да се прави връзка между способността на Кремиковци да погасява дълговете си и покупката на футболния клуб. Г-н Митал е собственик на няколко завода и на няколко футболни клуба и такава аналогия е неуместна“, коментира за Investor.bg директорът за връзки с инвеститорите на Кремиковци Огнян Атанасов.

Все пак от НЕК подчертават, че искат да уведомят какви са търговските им взаимоотношения с Кремиковци, защото „всеки може да си харчи парите за каквото иска, но не може да не си плаща задълженията“. Електрическата компания освен това обяви, че ако в близките дни не се възстановят погасяванията на задълженията по договорените с дружеството схеми, ще бъдат предприети „по-нататъшни категорични мерки за защита на финансовите интереси на компанията“.

Към деветмесечието общият размер на задълженията на Кремиковци АД според финансовия отчет на компанията възлиза на 1,336 млрд. лв. За периода дружеството е на загуба от 217 млн. лв. спрямо 78,25 млн. лв. година по-рано.

По време на днешната търговска сесия акциите на компанията загубиха 3,78% от стойността си до средна цена от 14,01 лв. за брой при изтъргувани 3121 броя.

Свързани компании:

Кремиковци АД /в несъстоятелност/(4KW)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:48 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още