IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

БНБ пуска в обращение златна монета с лика на Св. Йоан Кръстител

Номиналната стойност на монетата е 20 лв., а продажната й цена на касите на БНБ ще бъде 85 лв.

08:30 | 08.12.06 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Българска народна банка
Снимка: Българска народна банка
От 11 декември Българска народна банка пуска в обращение нова златна възпоменателна монета „Св. Йоан Кръстител“, съобщиха от финансовата институция. Монетата е от серията „Българска иконография“, а автор на художествения проект е Рада Димитрова.

Монетата е с диаметър от 13,92 мм и тегло от 1,55 грама. На лицевата й страна е изобразена емблемата на БНБ и годината, в която е учредена финансовата институция – 1879, а на обратната страна има иконографско изображение на Св. Йоан Кръстител.

Номиналната стойност на монетата е 20 лв., а продажната й цена на касите на БНБ ще бъде 85 лв. Монетата ще бъде пусната в тираж от 12 хил. броя.

Програмата на БНБ предвижда през следващата година да продължи отсичането на монети с нанесено оцветяване от серията “Българските занаяти” на етнографска тематика, както и от серията сребърни монети “Национални паркове и резервати”. Също така от централната банка предвиждат пускането на нова серия монети „Именити български гласове“. През 2007 г. ще бъдат отсечени и две златни монети с лика на Св. Георги Победоносец, които ще бъдат пуснати в обращение преди Гергьовден.


Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:57 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още