IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Създават център за отглеждане на бели винени сортове

След влизането на България в Европейския съюз ще се отвори ниша за десертно винопроизводство

09:51 | 07.12.06 г.
Създават център за отглеждане на бели винени сортове

СД “Симента-Илчев и сие” – Нови пазар започна създаването на център за производство на бели винени сортове, съобщи управителят й Илко Илчев. Вече са засаден първите 10 дка със сертифицирани посадъчни материали, внос от Германия и Франция. Те са от сортовете траминер, мускат отонел, юниблан, алиготе и др. Сертификацията им е извършена в Агробиоинститут в столицата и гарантира, че са изчистени от шест вида вируси.

Фирмата е вече 10 години на пазара и е сред трите най-големи в страната. Годишното й производство надхвърля 1 милион лозови пръчки. Разполага с маточна база от 10 дка за подложкови резници, както и с 50 дка за калеми от сортовете пино шардоне, совиньон блан, траминер, каберне, мерло, пино ноа.

Фирмата работи само по предварителна заявка, а основните й клиенти са собственици на лозя във Варненско, Хасковско и още няколко лозови района на страната. Пръчките се продават и на няколко големи винзавода, които имат амбицията да създадат собствени лозови масиви. Такъв е например “ЛВК Винпром – Търговище”.

Семента-Илчев и сие” осигурява работа през активния сезон на 50 души, а лозарските масиви са в общините Нови пазар и Каспичан. „Започнахме работа с хора от трудовата заетост, но постепенно ги обучихме и те останаха при нас. Пепиниерството е деликатна професия. Мнозина ще се изненадат, но за да се приготви една лозова пръчка за продан, са необходими 76 операции”, разказва Илко Илчев.

Според него след влизането на България в Европейския съюз ще се отвори ниша за десертно винопроизводство и усилията на фирмата са насочени в тази посока.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:31 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още