IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейски гигант за пренос на данни ще конкурира БТК

Interoute ще инвестира 8 млн. евро у нас за 2 години; в момента преговаря за закупуване на оптична мрежа от София до Пловдив и оттам до границата с Турция

17:30 | 06.12.06 г.
Владимир Хендрич, Гарет Уилямс и Милен Шуманов (отляво надясно). Снимка: Investor.bg
Владимир Хендрич, Гарет Уилямс и Милен Шуманов (отляво надясно). Снимка: Investor.bg

Около 8 млн. евро ще инвестира в България през следващите две години най-голямата компания за пренос на глас и данни в Европа Interoute, заяви Гарет Уилямс, президент на глобалните пазари на компанията по време на представянето й днес, като бе направено уточнението, че Interoute не дели инвестициите си по държави и затова сумата е приблизителна.

В момента компанията води преговори за закупуване на оптична мрежа от София до Пловдив и оттам до границата с Турция. Плановете й са да стигне до Истанбул, като превърне България в централна точка на Балканите.

Тази година Interoute придоби 100% от българската компания Телеком Партнърс Нетуърк АД (ТПН), която е лицензиран оператор за изграждане и използване на далекосъобщителна мрежа за предаване на данни и предоставяне на комуникационни услуги за корпоративни клиенти и бизнес потребители и оперира MPLS (Multi Protocol Label Switching) интегрирана мрежа в цялата страна. В момента приключват правните процедури по сделката, чиято стойност не беше разкрита. Преди придобиването компанията е започнала изграждането на оптична мрежа от Видин до София, което е планирано да завърши до края на годината.

Освен свързването на София и Истанбул, плановете на компанията предвиждат осигуряването на оптичен кабел между Пловдив и Варна, после между Варна и Велико Търново, като кръгът се затваря до София. Мрежата в страната ще включва 38 POPs (точки).

Ние не се опитваме да продаваме на крайни клиенти, има малко области, в които сме преки конкуренти с големите телеком оператори. Продаваме на едро на големите оператори, които доставят до домашни потребители“, уточни Владимир Хендрич, управляващ директор на компанията за Централна и Източна Европа и обобщи, че в този смисъл БТК е и конкурент, и клиент.

Причината да се разширяваме са нашите акционери, които вярват в развитието на този пазар“, добави Гарет. 70% от Interoute са собственост на швейцарската Sandoz family foundation, 30% се държат от Dubai Holding, които инвестират сериозни средства в телекомуникационни компании. Миналата година Dubai Holding са купили 30% от компанията за 125 млн. евро.

Interoute е със седалище в Лондон, има 750 служители и 26 офиса. „Оборотът на компанията от началото на годината до момента е 150 млн. евро, надяваме са до края на годината да достигне 170 млн. евро, като увеличението спрямо миналата година е двойно“, подчерта Гарет. Разходите за поддръжка на мрежата не растат, операционните разходи са под контрол, а приходите нарастват с бързи темпове, показа графика на финансовото състояние на компанията.

По думите на Гарет тенденциите на пазара не са изненада за никого – намалява процентът на фиксираната телефония; Skype и безплатната VoIP телефония нарастват бързо; увеличават се ADSL услугите.

Interoute е собственик на най-голямата европейска телекомуникационна мрежа с 40 хил. км оптичен кабел и капацитет от 800 Gbps. В създаването й са инвестирани 2,5 млрд. евро, като само за обновяването на структурата в Европа тази година са вложени 42 млн. евро.

Interoute управлява 21 местни градски мрежи (MANs) и има 14 хил. корпоративни клиенти. „В Европа най-големият конкурент на компанията е британската Colt Telecommunications, но те спряха да се разширяват до Австрия, а в Централна и Източна Европа това е GTS, но те пък са по-локални“, каза Гарет. Сред по-големите клиенти на Interoute пък са гръцкият мобилен оператор OTE, Vodafone, Orange, министерства и посолства, музикални компании като EMI, Warner Music, медии като BBC и Bloomberg, корпорации като Ford, BMW, Tesco, Nintendo, BNP Paribas и др.

Според Гарет преносът на глас винаги е бил твърде скъп. Затова Interoute работи с Microsoft за свързването на частни гласови мрежи в една обща.

ТПН има лиценз за пренос на глас и вече изградена инфраструктура, каза Милен Шуманов, директор продажби на оператора. ТПН изгражда виртуални частни мрежи, като сред клиентите на компанията са DHL, Coca-Cola, банка Пиреос, Борика и други. „В момента имаме 200 корпоративни клиенти, планираме през следващите 2 години да нараснат до 300“, добави Шуманов. „БТК е основен конкурент, надяваме са да вземем 5-10% от корпоративните клиенти на БТК през следващите 2-3 години“, каза той.

На българския пазар чрез ТПН Interoute ще предложи високоскоростен широколентов интернет достъп (за корпоративни клиенти) и пренос (за доставчици), изграждане и поддържане на виртуални частни мрежи (VPN), пренос на глас (VoIP) и хостинг. Компанията предлага и уеб базираните услуги за мрежов достъп Media Manager и Share!, които се ползват от музикалната и медиа индустрии в Европа.

Международните компании не могат да си позволят риска да ползват Skype, който е лесно уязвим за хакерски атаки. Затова въведохме нов продукт – iSip, чиято цел е безплатна гласова комуникация в рамките на компанията“, добави Гарет.

Свързани компании:

БТК АД (отписана)(5BT)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:41 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още