IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

От догодина рейтингът ще е определящ за получаване на фирмен кредит

Получаването на по-висок кредитен рейтинг от една фирма ще означава, че тя ще има по-голям достъп до кредитните ресурси на банките

15:44 | 06.12.06 г.
От догодина рейтингът ще е определящ за получаване на фирмен кредит
Съгласно изискванията на новото Международно споразумение за капиталовите стандарти, известно като Базел ІІ, рейтинговането на фирмите ще има определяща роля при получаване на банков кредит, заяви Петер Болингер – рейтинг анализатор в Центъра за икономическа квалификация и финансиране към Университета в Шмаркалден по време на изложението „Финанси за всеки“, провеждано с медийното партньорство на Investor.bg.

У нас новите капиталови изисквания, съгласно Базел II, са залегнали в новата Наредба № 8 за капиталовата адекватност на кредитните институции, която беше приета на първо четене от УС на БНБ през септември. Тя предстои да бъде приета окончателно до края на годината, след което ще влезе в сила от 1 януари 2007 г.

Получаването на по-висок кредитен рейтинг от една фирма ще означава, че тя ще има по-голям достъп до кредитните ресурси на банките, както и че ще получи сравнително по-евтино финансиране (от гледна точка на лихвени условия), тъй като вероятността за неизпълнение на задълженията от нейна страна е по-малка, уточни Болингер. От друга страна, за банката това означава, че тя ще задели по-малко капитал за покриване на рисковите си експозиции.

Според Болингер рейтингът на една компания е важен носител на информация и за доставчиците, и за клиентите й, както и за потенциалните й купувачи, тъй като рейтинговането я прави по-прозрачна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:09 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още