IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Препоръчват децентрализиран подход за средствата от еврофондовете

Според Василев съсредоточването в една институция на целия обем от работа по отпускането на средства от еврофондовете за МСП ще доведе до непълното им усвояване и ще създаде предпоставки за корупционни практики

14:49 | 06.12.06 г.
Препоръчват децентрализиран подход за средствата от еврофондовете

Основна заплаха пред финансирането на малките и средни предприятия (МСП) в България със средства от еврофондовете е централизираният подход при работата с оперативните програми на Европейския съюз (ЕС).

Това заяви Стефан Василев, мениджър кредитен център „Малък и среден бизнес и международни кредитни програми“ към Обединена българска банка (ОББ) по време на финансовото изложение „Финанси за всеки“, което се провежда от 6 до 8 декември с медийното партньорство на Investor.bg.

Според Василев съсредоточaването в една институция на целия обем от работа по отпускането на средства от еврофондовете на МСП ще доведе до непълното им усвояване и ще създаде предпоставки за корупционни практики.

Той препоръча децентрализиране на работата с оперативните програми на ЕС, като се даде възможност на повече институции, било то частни или държавни, да участват в процеса на усвояване на средствата за МСП. Като пример в това отношение той посочи опитът на Гърция, Испания и Ирландия, където този подход е дал най-добри резултати в сравнение с други страни, използващи децентрализирания подход.

Друг проблем пред финансирането на МСП от еврофондовете е и недостатъчната информираност на бизнеса за функциите, целите и задачите на държавните институции в тази област, както и голямата бюрокрация.

Към края на 2004 г. 99,2% от общия брой предприятия, или 216 хиляди, попадат в категорията малки и средни. Те генерират 34% от БВП на страната и в тях работят 79% от всички заети.

Към 30 септември ОББ е отпуснала кредити на МСП на обща стойност 800 млн. лв., а през последните четири години по програма САПАРД - над 200 млн. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:09 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още