IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Компаниите от финансовия сектор най-подготвени за условията в ЕС

Близо 90% от българските малки и средни предприятия досега не са кандидатствали за финансова подкрепа по договорени проекти

13:17 | 06.12.06 г.
Автор - снимка
Създател
Компаниите от финансовия сектор най-подготвени за условията в ЕС

Степента на проникване на финансовия сектор в икономиката на страната достига 85% от брутния вътрешен продукт, което на практика означава, че все повече хора и фирми успяват да намерят подходящите за тях решения“, заяви подуправителят на управление „Банково“ на БНБ Димитър Костов по време на откриването на изложението „Финанси за всеки“ в НДК.

С оглед присъединяването на България към Европейския съюз след броени дни, може да се каже, че компаниите от финансовия сектор са най-подготвени за новите икономически и пазарни условия“, добави Костов.

По време на започналото днес изложение, което е организирано от Български икономически форум с медийното партньорство на Investor.bg, различни финансови институции представят своите продукти и услуги. Събитието продължава до 8 декември (петък).

Стартиращият днес форум е добра възможност, която успешно се оползотворява от бизнеса за представяне на най-новите финансови продукти. От друга страна, това е място, на което клиентите могат да сравнят различните предложения и да направят най-добрия избор за своите финансови нужди“, заяви Димитър Костов.

По думите му динамичното развитие на финансовия сектор у нас се основава на взаимното доверие между потребителите и финансовите институции. Това доверие са крепи на три основни стълба – макроикономическата стабилност на страната, стабилността на банковата система и сигурността на взаимоотношенията между участниците на пазара. „Считам, че всички тези предпоставки ще се запазят и в бъдеще“, каза още Костов.

На официалното откриване на „Финанси за всеки“ присъстваха още заместник-председателят на Комисията за финансов надзор Ралица Агайн и заместник-кметът на Столична община Минко Герджиков.

Финансите отдавна не са запазена територия само за „богатите“, а са част от ежедневието на всички граждани. Днешното мероприятие, което събира под един покрив банки, застрахователи, инвестиционни посредници, консултанти и други представители на финансовия сектор, дава възможност на потребителя да вземе информирано решение за своите финансови планове“, заяви Ралица Агайн.

По думите на заместник-кмета Минко Герджиков през последните години финансовият сектор у нас бележи революционно развитие. Според него общините и финансовите институции у нас могат да сътрудничат успешно при изпълнение на проекти по европейските програми.

Дискусионната програма на изложението стартира с презентация на Александър Джоганов, директор на дирекция „Малки и средни предприятия“ в Банка ДСК, на тема „Предизвикателства към малките и средни предприятия при влизането на България в Европейския съюз“.

Малкият и среден бизнес в България ще се сблъска с различни проблеми и предизвикателства при присъединяването към ЕС, но смятам, че готовността за тяхното преодоляване към момента е недостатъчна“, заяви Джоганов.

Според направено наскоро изследване близо 90% от българските малки и средни предприятия досега не са кандидатствали за финансова подкрепа по договорени проекти. 45% от тях са слабо запознати с възможностите на структурните фондове, а 41% въобще не познават този тип финансиране, каза още той.

Според него българските банки трябва да обединят усилия и да помогнат на малките и средни фирми да заздравят позициите си на европейския пазар и да усвоят възможно най-голяма част от предложените им средства. По думите му консултантската роля на банките е изключително важна и би следвало да се засили.

Считам, че 2007 година ще бъде изключително интересна за българския финансов сектор и се надявам да е интересна в положителен аспект. Необходимо е в този специален момент за нашата страна да работим не толкова като конкуренти, колкото като съюзници. Малките и средни предприятия са наши клиенти и ако те се развиват добре, банковият сектор също ще спечели“, каза още Джоганов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още