IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поне 3 години и 40 млн. евро ще отнеме преместването на Пристанище Варна

Ако преместването на пристанището бъде забавено, след 15-20 години то ще изчезне напълно, по естествен път

20:01 | 04.12.06 г.
Автор - снимка
Създател
Поне 3 години и 40 млн. евро ще отнеме преместването на Пристанище Варна

Преместването на Пристанище Варна не бива повече да се отлага. Процесът ще отнеме поне три години и ще струва около 40 млн. евро. Това стана ясно по време на дискусия за развитието на пристанището, проведена днес при председателя на Общински съвет – Варна Борислав Гуцанов.

Проблемите, свързани с преместването на част от дейността ще бъдат обсъждани в сряда – при посещението на транспортния министър в региона, и в четвъртък – на заседание на парламентарните комисии.

Ако преместването на пристанището бъде забавено, след 15-20 години то ще изчезне напълно, по естествен път. Такъв е изводът след анализ на развитието на пристанищните дейности във Варна. След поредица от обсъждания се стигна до две предложения, направени от директора на Пристанище Варна, кап. Данаил Папазов. Едното е част от терминалите на порт Варна да бъдат преместени в района на Стара гара в бъдещите 5 години. Другото - контейнерните и зърнени терминали да се изнесат към с. Казашко, а градската част да е свободна за яхти и лайнери. Така няма да пострадат яхтеният туризъм и луксозните круизи. 

Депутатът Борислав Райлчев обеща да постави проблема пред екоминистъра Джевдет Чакъров, а варненският депутат Апостол Димитров пое ангажимента да защитава интересите на града по време на заседанието на парламентарните комисии по екология и земеделие.

Кап. Папазов добави, че до края на годината трябва да се вземе решение за нов контейнерен терминал, защото пристанището търпи загуби от настоящата ситуация.

Темата ще е на дневен ред и при посещението на Петър Мутафчиев във Варна на Никулден.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:46 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още