IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 2 декември

България е поискала повече пари от Евросъюза заради затварянето на III и IV блок на АЕЦ "Козлодуй"

09:52 | 02.12.06 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 2 декември

Искаме Европа да плати повече за “Козлодуй”                                                                                                

в. Стандарт

България е поискала повече пари от Евросъюза заради затварянето на III и IV блок на АЕЦ "Козлодуй". Предприети са стъпки за увеличение на компенсациите, каза министърът на икономиката и енергетиката Румен  Овчаров в парламента. Той обаче отказа да назове сума. Споразумението с ЕС предвижда затварянето на двата блока от 31 декември 2006 г. В четвъртък евродепутатите отхвърлиха предложението на докладчика за България Джефри ван Орден за "гъвкав подход" при затварянето. Според него двата реактора трябваше да работят още 8 месеца. Веднага след гласуването Ван Орден коментира, че България има право да търси по-високи компенсации за затварянето на блоковете. Засега са договорени 210 млн. евро обезщетение.

ИСС: По декларирани доходи бълагрите са най-бедни в ЕС                                                                       

в. Дневник

Растежът на реалните доходи на населението значително изостава от динамиката на БВП. За периода 2000-2005 г. реалният БВП нараства с 26.6 на сто, докато реалните доходи на едно лице от домакинство се увеличават с 18.2 на сто, предаде БТА.
Това сочи проект на становище на Икономическия и социален съвет /ИСС/ на тема "Политиката по доходите - основно средство за подобряване качеството на живот и фактор за намаляване на бедността в България", огласено на пресконференция днес.
Въпреки че тенденцията най-общо е положителна, българите са най-бедни по декларираните си доходи сред всички в ЕС. Освен това, доходите остават под равнището им през 1995 г., като равнището на реалните доходи през 2005 г. съставлява по-малко от половината на това през 1990 г.

Крадем румънски туристи и през зимния сезон
в. Новинар

Румънците предпочитат да карат ски в български курорти вместо в румънските Пояна Брашов или във Валеа Прахова, коментира вчера вестник "Гъндул". На Боровец седем нощувки струват 343 евро, докато в Пояна Брашов сумата е почти същата, но за четири дни. Същата ситуация беше и през лятото, когато румънски летовници предпочетоха да почиват по Българското Черноморие. Те са били два пъти повече в сравнение с миналата година, показват данни на Държавната агенция по туризъм.

Близо 100% са поскъпнали дрехите ни за последните 5 г.

в. Новинар

С 88,7% са поскъпнали българският текстил и облекла през последните 5 години. Това показват данните на европейската статистическа агенция "Евростат". Причината за увеличението на цените у нас е навлизането на много западни фирми, които продават стоката си по-скъпо, обясни германският анализатор Волфганг Вайс. За същия период цените на дрехите в Румъния са скочили с почти 300%. В новите страни, членки на Европейския съюз, текстилът е поскъпнал с около 17%.

Много от българските производители на текстил продължават да търпят загуби заради дъмпинг от китайски фирми, оплакаха се от бранша. Предприятията се борят с по-евтините стоки, като се специализират и се насочват към конкретни пазарни ниши и производство на по-качествени облекла, обясниха от Българската асоциация на производителите и износители на облекла и текстил (БАПИОТ).

Анекс за златото на Челопеч сгазил закона

в. Сега

Анексът към договора за златното находище в Челопеч от февруари 2004 г. е незаконосъбразен, обяви министър Джевдет Чакъров в парламента вчера. Екоминистърът поясни, че с тогавашните поправки на концесионера били предоставени още 1880 декара за извличане на злато, а в същото време таксата, която трябва да се плаща на държавата за добитите подземни богатства, e свалена от 1.50 на нищожните 0.75%. Освен това договорът давал право на концесионера да се разпорежда не само със златото, но и с другите ценни подземни ресурси. От 2003 г. по тази концесия работи канадската компания "Дънди прешъс металс", която я пое от ирландската "Неван". Според Чакъров договорът не защитава интересите на държавата. Затова той настоявал за промяна на условията. Концесионерът "Дънди прешъс" вече бил склонил да плаща по-висок процент такса.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:36 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още