IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Един милиард лева за селското стопанство през 2007 г.

Според зам.-министъра на земеделието поскъпването на хляба е на емоционална основа

09:06 | 01.12.06 г.
Автор - снимка
Създател
Един милиард лева за селското стопанство през 2007 г.

Един милиард лева ще бъдат усвоени в селското стопанство през 2007 г. от европейските структурни фондове. Това заяви зам.-министърът на земеделието и горите Бюрхан Абазов преди началото на 12-ия национален аграрен семинар “Българското земеделие и Европейския съюз”, който се провежда в курорта “Златни пясъци”.

Средствата ще бъдат отпуснати в три основни направления - директни плащания, пазарна подкрепа и развитие на земеделските райони.

390 млн. лева е ресурсът за директни плащания, които ще получат земеделците само затова, че обработват земя и че не са оставили аграрния бизнес, за да отидат в града.

Необходимо е обаче всеки земеделски производител да регистрира в държавен фонд “Земеделие” площта, която обработва. Срокът е до месец март 2007 г.

До май 2007 г. трябва да се обявят културите, които ще се засяват.

Ти имаш право на тези пари” е кампанията, която тече в момента в страната и чрез която земеделците се запознават с теми, свързани с европейските проекти и средства.

От 1 януари догодина трябва да заработи Разплащателната агенция към Министерството на земеделието и горите, за да няма трусове в селското стопанство след влизането ни в ЕС, добави Бюрхан Абазов.

Повишаването на цените на брашното и хляба е свързано с емоционалната настройка на хората, че след влизането на страната в Евросъюза ще има голямо поскъпване“, коментира още Абазов. Според него няма причини да има драстични увеличения на цените.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:01 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още