IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Корпоративното управление си остава на хартия

Над 70% от публичните компании у нас имат акционер, който притежава 60% от капитала, заяви д-р Чипев от Икономическия институт към БАН

10:33 | 30.11.06 г.
Корпоративното управление си остава на хартия

Законовата рамка по отношение на корпоративното управление у нас е развита, но неговото практическо приложение си остава на хартия”, това заяви д-р Пламен Чипев от Икономическия институт към БАН на проведената с медийното партньорство на Investor.bg международна конференция „Успешно привличане на инвеститори“, организирана от Асоциацията на директорите за връзки с инвеститорите в България (АДВИБ).

По думите на Чипев в България преобладава така наречения семеен тип собственост по отношение на публичните компании – над 70 на сто от тях имат акционер, който притежава 60% от капитала на съответното дружество.

Участниците на конференцията се обединиха около мнението, че корпоративното управление е критерият за прозрачност на една компания.

Кен Бакш, портфолио мениджър на Strategic Fund Management Limited, заяви, че ако две компании от един и същи сектор са идентични по отношение на финансовото състояние и рентабилност, но едната прилага добри практики при корпоративното управление, а другата не, то първата е нормално да има по-високо отношение цена/печалба (Р/Е) - именно защото е по-малко рискова.

Бакш препоръча на българските компании да дават реалистични прогнози за своето финансово състояние и да съобщават както добрите, така и лошите новини по отношение на дейността си, защото в противен случай рано или късно лошата новина ще се отрази на отчетите и тогава цената ще „страда“ по-дълго време, отколкото иначе.

Също така той заяви, че на честата смяна на управленската структура и счетоводните стандарти не се гледа с добро око от страна на инвеститорите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:29 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още