IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Прогнозират над 2,7 млрд. евро чужди инвестиции у нас за тази година

Сред основните предимства на страната ни занапред ще е приетото ниво от 10% за корпоративния данък, което влиза в сила от 2007

14:00 | 29.11.06 г.
Автор - снимка
Създател
Румен Радев. Снимка: Investor.bg
Румен Радев. Снимка: Investor.bg

Над 2,7 млрд. евро ще достигнат преките чуждестранни инвестиции в България за тази година, сочат прогнози на Асоциацията на индустриалния капитал. Прогнозата бе представена от заместник-председателя на Управителния съвет на асоциацията Румен Радев в началото на провеждащата се днес с медийното партньорство на Investor.bg международна конференция „Успешно привличане на инвеститори“, организирана от Асоциацията на директорите за връзки с инвеститорите в България (АДВИБ).

По данни на БНБ преките чуждестранни инвестиции за 2005 г. са в размер на 2,3 млрд. евро, а за 2004 - 2,7 млрд. евро.

Докато през периода 1997-2004 г. инвестициите у нас идваха главно по направление на приватизационните сделки в страната, то след 2004 г. все повече се увеличават вложенията на зелено“, каза Радев.

По думите му страната привлича вниманието на инвеститорите заради стабилната бизнес среда, ръста на икономиката, предстоящото еврочленство, ускорените амортизационни норми и ниските оперативни разходи, които включват не само цената на труда, а и за момента по-ниските разходи за енергия, спомагателни разходи и др. Сред основните предимства занапред ще е и приетото ниво от 10% за корпоративния данък, което влиза в сила от 2007 г. Понижението е от 15% до момента, като имаше предложения ставката да бъде направена 12 на сто. Така от следващата година България и Кипър ще са единствените държави в ЕС с равнище на корпоративния данък от 10%.

Това, което не е в наша полза обаче, е относително малкият вътрешен пазар, а също и задълбочаващият се търговски дефицит, който достига до 20% от БВП, добави Румен Радев. Най-голям дял в износа ни заема металургичният сектор, представен от предприятия като Кремиковци, Асарел Медет и Комбинат за цветни метали (КЦМ), както и шивашката и обувната промишленост. Най-голям дял от вноса пък има енергийният сектор, като този дял ще продължи да се увеличава.

Пред представителите на чуждестранните компании, поканени на конференцията, Радев отбеляза още, че се повишава и пазарната капитализация на БФБ-София, която вече е около 14 млрд. лв.

Относно капиталовия пазар своите изводи и наблюдения от Великобритания сподели д-р Людмила Шереметиева, управител на Financial Services for Eastern Europe (FSEE), която консултира проекти от страни с развиващи се икономики, най-вече в областта на набирането на капитал от източници в Западна Европа. Според Шереметиева развитието на британския пазар е важно да се познава, дотолкова доколкото то би могло да бъде показателно и за бъдещето на сектора у нас. Основните тенденции за Великобритания, които тя посочи, са увеличаването на дела на институционалните инвеститори с течение на времето (от 30% дял през 1963 г. до 75% през 2003 г.) и консолидацията в отделните пазарни сегменти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:16 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още