IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Пуснаха 17 специализирани автомобила за контрол по пътищата

Шест от автомобилите са „Мерцедес-Спринтер”, четири - „Мерцедес-Вито”, а останалите са с марка „Пежо-Боксер”

14:29 | 27.11.06 г.
Автор - снимка
Създател
Пуснаха 17 специализирани автомобила за контрол по пътищата

От днес инспекторите от Регионалните дирекции на „Автомобилна администрация” имат на разположение 17 нови специализирани автомобили за контрол по пътищата, съобщиха от Министерство на транспорта.

Автомобили са предоставени на нашата страна по проект на програмата PHARE на тема „Ефективно функциониране на контролна система за пътни проверки на времето за управление, прекъсване и почивка на пътя и в предприятията”. ИА ”Автомобилна администрация” е краен потребител на работния проект.

Чрез осъществяването на проекта ще се контролира изпълнението на изискванията на Международната спогодба, която регламентира времето за управление, прекъсване и почивка на водачите на превозни средства (АЕТР).

Реализирането и прилагането му ще доведат и до повишаването на ефективността и качеството на извършваните проверки на пътя и в предприятията, а чрез тях – и до повишаването на безопасността и сигурността на превозите и опазването на околната среда, смятат от министерството.

Проектът се състои от два компонента – договор за обучение на инспекторския състав и договор за доставка. Бюджетът му е 1,25 млн. евро, от които 700 000 евро са инвестирани в закупуването на автомобилите и техническото им оборудване. Останалите 550 000 евро са разходи за обучение на инспекторите от ИА „Автомобилна администрация” и за административни дейности.

Шест от автомобилите са „Мерцедес-Спринтер”, четири - „Мерцедес-Вито”, а останалите са с марка „Пежо-Боксер”. Всички коли са оборудвани с технически средства за контрол.

Мобилните лаборатории“, както транспортното министерство нарича автомобилите, са оборудвани със сканиращо устройство за разчитане на тахографски листи, заедно с необходимия софтуер и хардуер, спомагащ за измерване на времето за управление, прекъсвания и почивки, кантар за измерване осовото натоварване на превозните средства, димомер, газанализатор и уред за проверка на регулировката на фаровете.

Предвижда се по подобен начин да бъдат оборудвани още 12 автомобила.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:01 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още