IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акционерите на Еврохолд одобриха сливането със Старком Холдинг

За всяка една акция от преобразуващото се дружество акционерите на Еврохолд ще получат по осем нови акции от новоучреденото дружество

12:41 | 27.11.06 г.
Акционерите на Еврохолд одобриха сливането със Старком Холдинг
Общото събрание на акционерите на Еврохолд гласува за сливането на дружеството със Старком Холдинг. Новоучреденото дружество ще носи наименованието Еврохолд България и също ще е публична компания.

Имуществото на новоучреденото дружество се формира от сбора на чистата стойност на имуществото на Еврохолд и чистата стойност на имуществото на Старком Холдинг.

Общият брой на акциите на Еврохолд България ще е 50 002 586, всяка с номинална стойност от 1 лв., като общата сума съответства на регистрирания капитал.

За всяка една акция от преобразуващото се дружество акционерите на Еврохолд ще получат по осем нови акции от новоучреденото дружество, докато акционерите на Старком Холдинг ще получат по 5,83 акции от Еврохолд България.

Еврохолд притежава 11,3% от ЗД Евроинс АД, 25 на сто от капитала на Етропал, 35% от Формопласт, 88,89 на сто от Джи Пи ЕС Контрол и 100% от капитала на Форум плюс ЕООД. За първите девет месеца на годината дружеството обяви нетна неконсолидирана печалба в размер на 1,73 млн. лв., спрямо положителен финансов резултат от 155 хил. лв. за сравнимия период на година по-рано.

От своя страна Старком Холдинг държи 62% от капитала на ЗД Евроинс, 50% от капитала на Здравноосигурителна компания Св. Николай Чудотворец, 52% от Старком Лизинг, както и инвестиции в автомобилните представители Скандинавия моторс и Нисан София, медицинския производител Етропал, производителя на матрици за пластмасови изделия Формопласт, Евротест-Контрол АД и др.

Очакванията са сливането на двете компании да доведе до оптимизиране на разходите, увеличаване на ликвидността и търгуемите обеми на акциите на новоучреденото дружество и засилване на конкурентоспособността на дъщерните му предприятия.

Чрез сливането ще се увеличи възможността за придобиване на нови компании и ще се стимулира и обменът на ноу-хау с дъщерните дружества.

Проектодоговорът по сливането на Еврохолд и Старком Холдинг, както и докладите на наредителите, бе одобрен от Комисията за финансов надзор. Очакванията са сливането да стане факт до края на годината.

Търговията с акциите на Еврохолд бе спряна първоначално за срок от три дни, като спирането бе удължено до приключване на производството по преобразуване на дружеството или до получаване от БФБ-София на решение на Общото събрания на акционерите (ОСА), че съответното няма да се преобразува.

* Авторът притежава акции от Еврохолд

Свързани компании:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:10 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още