IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Иван Искров: Не очаквам сътресения във финансовия сектор след 1 януари

Институциите трябва да избягват задкулисните игри и политическия маркетинг, препоръчаха на семинар за комуникациите във финансовия сектор

09:57 | 25.11.06 г.
Автор - снимка
Създател
Доц. д-р Петранка Филева. Снимка: Investor.bg
Доц. д-р Петранка Филева. Снимка: Investor.bg
“Не очаквам сериозни сътресения или съществени промени във финансовия сектор след присъединяването на страната към Европейския съюз”, заяви управителят на БНБ Иван Искров по време на семинар в Банкя „Интегритет и развитие на финансовата система: Комуникационни предизвикателства“.
 
“Така или иначе голямата част от българските банки вече работят със сериозни международни партньори. Над 80% от банковия сектор в България е собственост на първокласни чуждестранни финансови институции”, допълни Искров.
 
Според него това, което със сигурност ще се промени, е появата на много допълнителни източници на информация от останалите 26 членки на съюза, тъй като в рамките на общото икономическо пространство, тя до голяма степен засяга и България.
 
„Ролята на медиите във финансовия ресор е да отразяват тази информация максимално точно и обективно, тъй като тя засяга пряко финансовите интереси на широк кръг от хора. И в този смисъл е добре да не се търси сензацията на всяка цена и да се пазим от гръмки заглавия, тъй като те в общия случай нарушават стабилността“, добави още той.
 
„Надзорните институции имат обща аудитория и общ интерес да работят за увеличаване на нейната финансова компетентност“, посочи в своята презентация доц. д-р Петранка Филева от факултета по журналистика и масова комуникация на СУ Св. Климент Охридски.
 
Според доц. Филева глобалната тенденция е към повишаване на прозрачността на дейността на централните банки и останалите надзорни органи, но тя не бива да се приема като самоцел, а да се използва само доколкото е полезна за изпълнение на заложените цели.
 
Сред основните правила, които институциите трябва да спазват в процеса на комуникация, доц. Филева посочи избягването на задкулисните игри и политическия маркетинг, както и въздържането от филтриране на информацията към определени медии.
 
„Централната банка трябва да бъде точна в обясненията на определени теми пред широката публика и да поддържа честни отношения при комуникация с медиите. Необходимо е да се придържа към дългосрочните си прогнози и да не се влияе от инцидентни събития или критики“, заяви още доц. Филева.
 
Семинарът се провежда в рамките на проекта на Американската агенция за международно развитие USAID „Интегритет на финансовия сектор“, като се организира съвместно от Българска народна банка, Комисията за финансов надзор и Фондa за гарантиране на влоговете в банките.
 
Проектът има за цел да укрепи българските институции при управлението на новите рискове, свързани с разрастването на финансовия сектор в силно конкурентна икономическа среда. Първият семинар по проекта се състоя през месец май тази година, като на него бяха обсъдени предизвикателствата пред небанковия финансов сектор в България в процеса на присъединяване към ЕС.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:23 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още