IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Усвояваме 6 млрд. евро по програми за образованието до 2013 г.

По програма „Човешки ресурси“ са предвидени 1,2 млрд. евро

14:01 | 24.11.06 г.
Автор - снимка
Създател
Усвояваме 6 млрд. евро по програми за образованието до 2013 г.
6 млрд. евро ще бъдат усвоени по различни оперативни програми за образованието в България в периода 2007 - 2013 г., съобщи Дияна Христова, старши експерт в Регионалния Инспекторат по образование – Варна, по време на информационния семинар „Структурните фондове на ЕС или как българското образование на достигне до тях“, който се провежда в морския град.

Парите ще бъдат разпределени за седем оперативни програми: регионално развитие, развитие на конкурентоспособността на българската икономика, развитие на човешките ресурси, административен капацитет, транспорт, екология и техническа помощ.

Средствата ще бъдат предназначени за обучаващи и образователни институции като средните и висши училища. Всички обучаващи институции могат да кандидатстват с проекти, но предимство ще се дава на такива, свързани с подобряване на инфраструктурата. Също така ще се финансират дейности, свързани с ремонти и реорганизация на съществуваща материална база, както и за подобряване на енергийната ефективност.

По програма „Човешки ресурси“ са предвидени 1,2 млрд. евро. Някои от приоритетите за финансиране на образователни програми са свързани с различните нива на образованост, т.е. това се отнася до програми за хора със специални образователни нужди, за деца, напуснали училище, или ограмотителни програми за възрастни.

При финансирането на проекти ще се отчита и търсенето и предлагането на пазара на труда - ще се финансират учебни планове и програми, които се изискват от бизнеса.

Във Варна вече има опит по проектите „Сократ“ и „Леонардо да Винчи“ на програма ФАР, финансирани от предприсъединителните фондове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:27 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още