IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Общо 264 общини ще се развиват с пари от ЕС

От 2007 до 2013 г. Общността ще ни отпусне 1,6 млрд. евро за регионално развитие

12:02 | 24.11.06 г.
Автор - снимка
Създател
Общо 264 общини ще се развиват с пари от ЕС

Общо 264 български общини могат да кандидатстват за усвояване на малко над 1,6 млрд. евро, които Европейският съюз ще ни отпусне от 2007 до 2013 г. за регионално развитие. От тях 62 са избрани като приемливи за финансиране на дейности за „Устойчиво и интегрирано градско развитие”, а 202 общини - за „Местно и регионално насърчаване и развитие”, съобщиха от Комисията по местно самоуправление, регионална политика и благоустройство.

Тези два приоритета са част от Националната оперативна програма „Регионално развитие”, като в първата област България ще получи 880,7 млн. евро, а по втората – 128,1 млн. евро. С останалите средства ще се финансират дейности за „Регионална и местна достъпност”, „Местно наследство и възможности за развитие на туризма” и техническа помощ.

За да станат достъпни средствата от ЕС, трябват координирани действия на държавата и местните власти, смята депутатът от левицата Костадин Паскалев, който е зам.-председател на комисията и бивш министър на регионалното развитие и благоустройството в кабинета на Симеон Сакскуборгготски.

Според Паскалев общините трябва да актуализират визията си за развитие на конкретното населено място, а държавата спешно да реши проблема с мостовите плащания по вече одобрените проекти или да промени закона за общинския дълг, за да даде възможност на местните органи на управление да се справят с кредитирането.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още