IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

„Интендантско обслужване“ сключи нов договор за униформи на армията

До 30 ноември ще бъде приключена поръчката за изработване на зимни и летни униформи за българската армия тип “Сахара”

17:13 | 23.11.06 г.
Автор - снимка
Създател
„Интендантско обслужване“ сключи нов договор за униформи на армията

Министерство на отбраната (МО) ще подпише с “Интендантско обслужване” ЕАД нов 3-годишен договор за поръчка на униформи за Българската армия. Това ще даде сигурност на предприятието, което основно изработва военни униформи, по-малко дамска конфекция и ловни костюми, както и други облекла по еталон. Тъй като дружеството изпълни в срок възложената му поръчка и заради реализираната печалба от 1,3 милиона лева, ще подпише заповед за коледни надбавки в размер на 150 лв.

Това заяви днес по обяд в Калофер военният министър Веселин Близнаков, който заедно с ресорния заместник-министър Спас Панчев посети “Интендантско обслужване” – клон Калофер по повод 50 години от неговото създаване.

Дружеството мина през много изпитания, свързани с трансформациите на Българската армия и проблемите с осигуряване на работа и заплати. След смяната на ръководството на военната фирма нещата потръгнаха и вече са изплатени дългове в размер на 4,5 милиона лева. Средната заплата в дружеството е 287 лв, а стартовото възнаграждение – 170 лв., каза министърът.

В Калофер се трудят 300 работници, а в Пловдив – още 70, уточни директорът на клона Соня Неделчева. От днес започват разговори със синдикатите за подписването на нов колективен трудов договор.

До 30 ноември ще бъде приключена поръчката за изработване на зимни и летни униформи за българската армия тип “Сахара” (за пустинни условия) и камуфлажен тип в зелено-кафявата гама. Има новости и в кройките, и в детайлите, и в платовете, съобщиха работници. Предстои разширяване на гамата на производство.

След 1 януари 2007 г. “Интендантско обслужване” ще открие своя магазинна мрежа, най-напред в София и Пловдив. С реализираната печалба ще започне обновяване на машинното оборудване. Тъй като печалбата не стига за доставка на много нова техника, ще се търсят и други начини, каза още министър Близнаков. Инвестициите ще зависят от разчетите до края на годината за спечелените средства.

Печелившото производство на парашути, което преди години бе закрито в калоферския клон, отново се възражда и за в бъдеще ще се разширява, защото е много доходно, допълни министърът.

Има решение на Съвета по отбрана да се продадат 70% от активите на дружеството ТЕРЕМ, за да влязат свежи капитали и основно да се обновят фирмите, съобщи още Близнаков. С най-добри възможности е “Флотски арсенал” – Варна. Консултантска фирма оценява сега състоянието на дружеството и на базата на анализа ще бъде взето решението. Вероятно това ще стане до късната пролет на 2007 г., като държавата ще си запази 30% от активите. Сега се грижим да запазим в добро състояние дружествата ТЕРЕМ, за да спечелим максимално от тях, каза военният министър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:51 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още