IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брокери: Интеграцията на БФБ ще се отрази позитивно на пазара

Обединение с чужда борса ще отвори много нови възможности, което ще е в интерес на пазарните участници

17:07 | 23.11.06 г.
БФБ-София е в търсене на най-подходящия партньор. Снимка: Investor.bg
БФБ-София е в търсене на най-подходящия партньор. Снимка: Investor.bg
Вчера представители на борсовото обединение OMX Group представиха вижданията си за борсово сътрудничество пред инвестиционните посредници, членове на БФБ-София. Трима от тях попитахме:

Трябва ли БФБ-София да се интегрира с чуждестранна борса или борсово обединение? Сега ли е най-удачният момент за това?

Георги Бисерински, КД Секюритис

Независимо от бурното развитие през последните години българският капиталов пазар все още остава малък и неатрактивен за големите инвеститори. В този смисъл една интеграция на Българска фондова борса с чужда борса несъмнено ще се отрази позитивно върху пазара. Много е важно обаче под каква форма ще бъде тази интеграция, тъй като до момента в Европа съществуват както добри, така и лоши примери за обединявания на пазари. Затова трябва да се прецени кой е най-подходящият партньор за Българска фондова борса.

Това, разбира се, не е лека задача и аз смятам, че изборът на новия собственик или борсата, с която да се интергираме, трябва да се направи не само от гледна точка на това какво предлага, но и на това какво е свършил до момента, дали има достатъчно опит или ще се окажем „опитно зайче”.

Несъмнено обаче изборът на новия собственик на борсата трябва да се пречупи през призмата на интересите на членовете, инвеститорите и като цяло участниците на българския капиталов пазар. Според мен най-успешният вариант за интергриране ще бъде този, при който Българска фондова борса ще остане сравнително независима, а новият собственик ще подпомогне пазара основно с нови технологии, ноу-хау и, разбира се, ще осигури по-добра видимост на местния капиталов пазар пред чуждите инвеститори.

Предвид предстоящото присъединяване на България към ЕС и сравнителните предимства на нашия пазар и възможността ние да избираме от кого да бъдем купени, мисля, че наистина сега е най-подходящият момент да се „оженим” за някой по-голям. Не трябва обаче да се заблуждаваме, че интеграцията ще ни донесе само плюсове, тъй като несъмнено ще се увеличи конкуренцията, а това ще се окаже препъни камък за някои от по-малките инвестиционни посредници.“

Константин Абрашев, БенчМарк Финанс

„Бъдещето на БФБ определено минава през обединение с по-голям оператор под една или друга форма. Следейки развитието на пазара, прави впечатление, че акумулирането на пари у институционалните инвеститори нараства с бързи темпове и става все по-трудно в нашата действителност (поради ниската ликвидност) да се намерят качествени позиции без да се надуе „балон”.

Едно обединение ще реши тези проблеми, като даде възможност за евтин и технически обезпечен трансфер на капитали към нашия и съответно чужди пазари. Освен това смятам, че и в България има компании достатъчно атрактивни за големите чуждестранни инвеститори. В крайна сметка едно обединение ще отвори много нови възможности, което ще е в интерес на пазарните участници.“

Владислав Панев, Статус Капитал

Смятам, че обединението на търговски системи е стъпка в правилната посока. Според мен обаче щом кандидатите за приватизацията на борсата идват тук на крака и настояват за процедура, може би продавачът не трябва да бърза.

Евентуална интеграция след 3-4 години би станала при по-изгодни условия. Това естествено ще се реализира при подобряване на работата на нашата борса и с листване на нови качествени емисии.”

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още