IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Членовете на БФБ се срещнаха с OMX, Deutsche Boеrse идва след месец

Най-големият проблем на Българска фондова борса е ликвидността, сподели Хенри Бергстрьом, вицепрезидент на ОМХ

11:53 | 23.11.06 г.
Членовете на БФБ се срещнаха с OMX, Deutsche Boеrse идва след месец

Среща с инвестиционните посредници-членове на БФБ-София проведе вчера борсовото обединение OMX Group*, като по време на срещата са представени интеграционния модел и вижданията за борсово сътрудничество.

Имаме какво да ви дадем и какво да научим от вас“, каза пред журналисти Хенри Бергстрьом, вицепрезидент на ОМХ.

Българска фондова борса се развива добре. Търгуваните обеми се увеличават, има IPO-та и пазарът е важен за нас. Това е и причината да сме тук“, сподели Бергстрьом.

Ние не сме експерти в Българска фондова борса, но при евентуална интеграция можем да предложим нови продукти и технологии. Да, вярно е, че географското ни положение не е в наша полза, но опитът, натрупан в прибалтийските държави, показва, че присъединяването към единна търговска система ще повиши ликвидността“, допълни още вицепрезидентът.

По този начин българските инвеститори ще имат възможност да търгуват на чуждестранните борси, а чуждестранните инвеститори на българската борса.“

Бергстрьом сподели, че настоящите разговори с борсовите членове са по-скоро неофициални. „Искаме да видим какво иска пазарът.“ Освен това от OMX имат интерес към други страни в региона – Румъния и Сърбия.

Според Бергстрьом най-големият проблем на нашия пазар е ликвидността. „Не се търгуват много емисии, а при други free float-ът е малък“, смята той.

Гледаме на страната ви като на част от региона, тъй като инвеститорите съставят регионални и секторни портфейли.

Само след месец своята презентация пред борсовите членове ще изнесат и от Deutsche Boеrse. Към момента техни представители са отправили запитване към Българска фондова борса за най-изгодната дата за визитата.

Конкуренцията винаги е добре дошла. Тя изостря вниманието и ще повиши цената на предлагания държавен дял”, заключи вчера Бергстрьом.

*OMX включва борсите от Швеция, Дания, Финландия, Исландия, Литва, Латвия и Естония. Най-големите й акционери са Investor AB, Шведската държава, Robur funds, Nordea Bank, AMF Pension, Didner&Gerge aktiefond и др.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:42 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още