IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

БФБ-София представи новата информационна система ЕКСТРИ

До 18 декември се очаква да приключи тестовият период на системата, след което дружествата ще могат да използват нейните възможности

14:20 | 22.11.06 г.
Автор - снимка
Създател
БФБ-София представи новата информационна система ЕКСТРИ

Българска фондова борса - София представи новата информационна система ЕКСТРИ на инвестиционната общност днес. Системата е създадена с цел представяне на цялата изискуема информация от публичните дружества в стандартизиран формат по електронен път.

Системата ЕКСТРИ е разработена съвместно от БФБ – София, Комисията за финансов надзор и Централен депозитар. Чрез ползването на системата публичните дружества ще имат възможност еднократно да подават информация относно настъпили обстоятелства, като с това ще изпълняват задължението си да информират и трите институции. Досега информацията трябваше да се предоставя поотделно на всяка една от тях.

Освен че ще улесни емитентите при подаването на данни, системата ЕКСТРИ ще спомогне и за осигуряването по-навременен и равнопоставен достъп до тях на всички пазарни участници, като по този начин ще сведе до минимум възможностите за търговия с вътрешна информация“, заяви Иван Такев, директор на Дирекция „Търговия, надзор и пазарна информация“ в БФБ.

Към момента е предвидена възможност за предоставяне на информация чрез ЕКСТРИ само от публичните дружества и емитенти, но плановете ни предвиждат в бъдеще да се осигури достъп и за договорните фондове, инвестиционните дружества, дружествата със специална инвестиционна цел, инвестиционните посредници, управляващите дружества и регулираните пазари“, каза още Такев.

Чрез системата ще могат да се оповестяват всички възможни обстоятелства, засягащи публичните компании, в това число финансови отчети, съобщения за изплащане на дивиденти, общи събрания на акционерите, търгови предложения, проспекти, увеличения на капитала и друга съществена информация.

В принципите на действие на ЕКСТРИ е заложено информацията да се предава посредством стандартизирани електронни форми, до които дружествата ще имат достъп през уебсайта на системата. Информацията ще се криптира и ще се подписва с универсален електронен подпис, като съхранението й ще се осъществява в електронна база данни.

От борсата обявиха, че от другата седмица стартира тест в реално време на системата, който ще трае 15 борсови сесии и се очаква да приключи до 18 декември. След това дружествата ще могат да се снабдят с електронни сертификати за достъп до системата и да използват нейните възможности. Предвиден е гратисен период, чийто срок ще бъде уточнен допълнително, през който ще може да се използва и стария вариант за подаване на информация (писмено до БФБ-София, КФН и ЦД). След изтичането му използването на ЕКСТРИ ще стане задължително за всички публични компании, като предварителните очаквания са това да стане до средата на 2007 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:02 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още