IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Около 12% от територията на страната одобрени за защитени зони

Зоните, включени в първоначалния списък, обхващаха 28,6 на сто от територията на страната ни

08:34 | 22.11.06 г.
Автор - снимка
Създател
Около 12% от територията на страната одобрени за защитени зони

Националният съвет по биологично разнообразие одобри списък със защитени зони за местообитанията, които ще обхванат около 12 на сто от територията на страната, съобщиха от съвета.

По предложение на Националното управление по горите към Министерството на земеделието и горите от първоначалния списък бяха изключени повече от 20 зони с аргумент, че е необходимо те да бъдат допълнително прецизирани.

Зоните, включени в първоначалния списък, обхващаха 28,6 на сто от територията на страната ни.

Националният съвет даде срок процедурите по прецизирането да приключат до май 2007 година и тогава, след одобрение, в Министерски съвет ще бъде внесен и допълнителният списък. Зоните ще бъдат представени и на Европейската комисия. Процедурата на съгласуване с ЕК позволява внасяне на допълнителна информация и включването на нови зони в процеса на преговорите за съгласуване на защитените зони за хабитатите.

С решение на съвета от първоначално предложения списък бяха изключени урбанизираните територии – населени места, вилни и промишлени зони и курорти.

С предишно свое решение Националният съвет по биологично разнообразие одобри защитени зони за птиците, които ще обхванат около 20 на сто от територията на страната. Зоните за птиците и хабитатите частично се припокриват. За всички тях от първи януари вече ще се прилага специфична оценка на инвестиционни намерения. И в момента МОСВ и неговите регионални структури се съобразяват със списъците на потенциалните места по НАТУРА 2000 при оценка на инвестиционни намерения, уточняват от съвета.

Основен критерий за разрешаването на даден проект ще е съхраняването на хабитатите, т.е. ако на даденото място има букова гора, тя да бъде запазена като такава. Ще бъдат давани и съответни предписания за опазване на местообитанието.

След включването на частни земи в НАТУРА 2000 няма да се промени собствеността им и няма да има тотална забрана за строителство.

Списъците за защитените зони за птиците и хабитатите ще бъдат внесени за одобрение в Министерския съвет на 21 декември. Едва след това ще започне обявяването на всяка зона по отделно. За хабитатите този процес ще започне, след като списъкът бъде съгласуван с Европейската комисия. Предложенията за евентуално въвеждане на режими ще бъдат обсъдени с всички заинтересовани страни, уверяват от Националния съвет по биологично разнообразие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още