IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Боровец стартира новия сезон с обновления за 12 млн. лв.

Сезонът ще бъде открит официално на 23 декември

16:27 | 21.11.06 г.
Автор - снимка
Създател
Боровец стартира новия сезон с обновления за 12 млн. лв.
С инвестиция от 12 млн. лв. „Бороспорт“ завърши поредния етап от инвестиционния проект за развитие на курортен комплекс Боровец, започнат преди няколко сезона. Това съобщиха от BT Developments Services (BTDS), която управлява група от 11 луксозни хотела в страната, а дейността й е продължение на тази на Балкантурист. BTDS e и собственик на „Бороспорт“.

Към лифтове „Ястребец” и „Ситняково” за новия сезон е добавена лифт-пътека, която ще превозва скиорите, връщащи се от ски-зона Маркуджици до горната станция на кабинковата въжена линия. Пътеката, с дължина от 200 м, е една от най-дългите в Европа. Тя дава възможност на скиорите да се изкачат като по ескалатор до горна станция.

Друга новост в курорта е снежният детски парк “Borokids”, който се намира в подножието на пистата пред хотел Рила и е оборудван с детска транспортна лента, въртележка и множество обезопасени меки препятствия. Съоръженията са внесени от Австрия и отговарят на европейските стандарти за сигурност и безопасност.

От „Бороспорт“ през лятото са осигурили нова маркировка на всички писти, както и допълнителни предупредителни сигнали и съоръжения за обезопасяване на местата, където пистите се пресичат с пътеките. Преди няколко дни са били доставени и две нови снегоотъпкващи машини модел „Еверест”. Сега общият брой на машините вече е седем, което улеснява редовната поддръжка на пистите, посочват от дружеството.

Тази година за първи път в България в Боровец бе приложен методът „хидросеене” за рекултивация на пистите. Това е технология, при която с модерна техника, без предварителна обработка, в почвата се впръсква смес от тревни семена, с цел да се предотвратят и овладеят ерозионните процеси на почвата. Този метод се използва от десетина години във водещите европейски ски-курорти. Според инвеститорите в резултат на вложените средства в Боровец няма нито един неовладян процес на свличане.

Официалното откриване на новия ски сезон ще бъде на 23 декември. Планирана е активна програма за целия сезон - всяка седмица Боровец ще е домакин на спортни състезания и шоу програми, а всяка събота и неделя ще се провежда състезание.

От „Бороспорт“ очакват много успешен сезон, като разчитат, че нововъведенията в курорта ще привлекат, освен традиционните английски, холандски и руски групи, и повече български туристи.

„Бороспорт” АД е създадено през 1991 г. и наследява подемните съоръжения в Боровец от Балкантурист. Днес компанията стопанисва лифтовете, влековете, снежните инсталации и машините за поддържане на ски пистите в курорта. Бороспорт поддържа писти с обща дължина от 58 км и ръководи най-голямото ски-училище с 200 ски-учители.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още