IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Енемона финансира болница с ЕСКО договор за 1,5 млн. лева

След прилагането на енергоефективните мерки болничното заведение ще пести близо 50% топло- и електроенергия

12:45 | 20.11.06 г.
Автор - снимка
Създател
Енемона финансира болница с ЕСКО договор за 1,5 млн. лева
Енемона АД започна прилагането на енергоефективни мерки по ЕСКО договор в Многопрофилната болница за активно лечение, гр. Троян, съобщиха от компанията. Договорът за изпълнение на инженеринг с гарантиран резултат е на стойност 1,55 млн. лв.

Срокът, в който трябва да приключат енергоефективните мерки на сградата е 330 дни. След прилагане на мерките очакваната икономия на топло- и електроенергия е 47%. Простият срок на откупуване на инвестицията е 7 години. Болничното заведение разполага със 130 места и обслужва населението на цялата община.

Енергоефективните мерки, които компанията извършва, включват подмяна на съществуващата дървена дограма с PVC и алуминиева дограма, полагане на допълнителна топлоизолация на всички външни стени, полагане на допълнителна топлоизолация на таванските плочи, повишаване ефективността на съществуващите отоплителна инсталация и система за битова гореща вода с подмяна на горивната база на котелната инсталация от промишлен газьол на пропан бутан.

При ЕСКО договорите с гарантиран резултат за извършване на мерки по енергийна ефективност дадена компания инвестира собствени средства за извършването на енергоспестяващите мерки, поема целия финансов и търговски риск, а инвестицията й се изплаща от икономиите на електро- и топлоенергия след приключването на санирането.

За 2005 г. Енемона реализира над 40 проекта по енергийна ефективност на общински сгради на стойност над 12,5 млн. лв. За 2006 г. ЕСКО договорите на Енемона ще възлязат на 5 млн. лева. За нуждите при изпълнение на такива договори компанията осъществи през 2006 г. облигационен заем в размер на 6 млн. евро. Към настоящия момент Енемона има сключени договори за над 55 млн. лева.

 

Свързани компании:

Енемона АД(E4A)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:30 | 09.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още